luni, 27 ianuarie 2014

PÂINEA - povestire dedicată lui Mihai Eminescu


“Nicolae Rusu este un prozator extrem de viu,
cu un stil alert şi captivant.”

Theodor Codreanu

Prozatorul şi eseistul Nicolae Rusu s-a născut la 26 februarie 1948, în s. Risipeni, Făleşti, în familia Emiliei şi a lui Petru Rusu.
Studiile medii le face la şcoala din satul natal, cele superioare la Institutul Politehnic din Chişinău, Facultatea de economie (1966-1970). În perioada 1983-1985 urmează cursurile Şcolii Superioare de Literatură din cadrul Institutului de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova. Un timp activează în cadrul Biroului de propagare a literaturii pe lângă Uniunea Scriitorilor din Moldova. Din 1987 până în prezent este director al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor.


PÂINEA

   În această lume şi pe această planetă a oamenilor, într-un cătun aşezat la poale de munţi, la jumătatea unui secol şi în miezul unei luni de iarnă, într-o familie numeroasă de agricultori, iată se mai naşte un copil.
E un băiat la care te poţi uita, căci cu soarele nu are de gând să se întreacă, iar într-un an creşte la fel ca şi alţi semeni ai săi. Atunci când copiii, la vârsta potrivită, iau calea şcolilor, merge şi el cu ei. Îi place, desigur, să se hârjonească, să admire flori şi să asculte tril de păsări. Mai ales preferă să urmărească stelele cerului, apoi să se viseze pe tărâmuri fermecate de basm.  Dar trec ani şi îl ajunge timpul să susţină  examenul de maturitate. Marea majoritate a acestor oameni, după o tradiţie a neamului, preţuieşte în primul rând măiestria de a coace pâine.
Tinerii participă la un concurs pentru cea mai bună, mai frumoasă şi mai gustoasă pâine. Câştigă însă cununa de slavă pâinea care îşi păstrează un timp cât mai îndelungat calităţile. Selecţia şi preţuirea e făcută de un competent şi numeros juriu, în frunte cu un înţelept. Acesta este alb şi uscat de bătrâneţe, incoruptibil şi neîndurător de exigent, Timpul.
Astfel, începe Băiatul să se pregătească pentru a-şi  susţine examenul existenţei sale  pe faţa pământului. Dar, abia începe pregătirile, i se arată deodată zâna destinului său. Ea îl sfătuieşte să plămădească aluatul doar  într-un răstimp de treizeci şi nouă de clipociri de pleoapă. Dar să amestece în el şi gândurile sale cele mai profunde, şi amintirile sale cele mai luminoase, şi viziunile sale cele mai frumoase. Băiatul respectă cu sfinţenie sfaturile şi, la timpul potrivit, se prezintă cu pâinea sa de toate zilele la judecată.
Aici vede pâini neasemuit de frumoase. Unele au semnele celor mai gingaşe flori de pădure, altele - îmbătătoare arome ale cerului spălat de ploi primăvăratice. Sunt şi pâini care reflectă chiar şi chipuri ale mai - marilor lumii - în speranţa de ale gâştiga indulgenţa. Băiatul cu pâinea sa modestă  înţelege, resemnat, că locul său e cel din urma tuturor.
La drept vorbind aşa şi se întâmplă. Apoi vine clipa  când bătrânul,  temutul şi neîndublectul Timp, trece cu bagheta sa magică peste puzderia de pâini. Într-o clipită se prefac mai toate în bulgări de pământ sau coji mucegăite şi uscate ca iasca. Unele ajung să devină praf şi pulbere, altele - turte de aluat împietrit. Doar pâinea Băiatului rămâne rumenă şi proaspătă, ca şi cum ar fi scoasă acum din cuptor. Cum rămăseseră cel mai din urmă, Băiatul se pomeneşte deodată cel dintâi.
Iar când încep să guste din pâinea lui nenumăraţi bărbaţi  şi femei,bătrâni şi copii, fiecare dintre ei îşi vede aievea mama, privindu-i dulce într-o negură de vremi. Apoi mai zăresc nişte flori şi nişte gâze într-o poiană de argint, jucând la o nuntă, şi un şir de plopi fără soţ. Mai simt şi nişte flori de tei curgând uşor şi lin în pletele unei fete, care e o preafrumoasă fiică de împărat, precum fecioara-i între sfinţi şi luna-i între stele. Mai aud şi nişte tânguioase sunete de clopot, seara, pe deal.... Apoi, ascultă şi nişte profunde învăţături ale unor oameni de alte neamuri. Mai înţeleg şi tâlcul celor spuse în istoria celor cinci, apoi cu şapte pâini ce au potolit odată foamea unei nenumărate mulţimi...
Şi cei care se înfruptă din pâinea Băiatului adună apoi coşuri de firimituri pentru a plămădi cu ele alte pâini. Şi nu uită să transmită din gură-n gură, secole la rând, numele celui ce hrăneşte necontenit nu numai neamul românesc, ci întreaga suflare omenească. E vorba de cel care a fost, este şi va fi de-a pururi Mihai Eminescu.

Fărîmă M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu