joi, 2 ianuarie 2014

ÎN LUMEA BASMELOR

        Toţi suntem fascinaţi de lumea poveştilor de la cei micuţi până la cei mai măricei.  Poveştile ne fac să visăm, să descoperim tărâmuri nevăzute, să ne luptăm cu balaurii sau cu vrăjitoarele alături de eroi, şi să fim bucuroşi când totul se termină cu bine. Citind o poveste, te pomeneşti imediat într-o lume de vis, în lumea imaginaţiei, acolo unde nu există limite.  
       Centrul Academic Eminescu propune să lecturaţi  poveşti incitante, să pătrundeţi în misterul lui ''A fost odată...''


Selma Lagerlöf.  Minunata călătorie a lui Nils cu gâştele sălbatice /trad. Alexandra Fenoghen. Ch.: ARC,
 2012. - 80 p.

Volumul „Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia” a fost scrisă la începutul secolului trecut de Selma Lagerlöf, învăţătoare la o şcoală de fete. Autoarea o concepuse drept material didactic la geografie. Subiectul lucrării s-a dovedit însă atât de captivant, încât în scurt timp, proza a ajuns bestseller.
Nils, eroul cărţii, este vrăjit de un pitic  deoarece îşi bătea joc de animalele din curte. Pentru a-şi recăpăta înfăţişarea de altădată, băieţelul este obligat să călătorească în compania unui cârd de gâşte sălbatice. În neobişnuitul său periplu, micul personaj descoperă o lume magnifică, în care domină prietenia, ajutorul  şi spiritul bunătăţii. În aceste condiţii, Nils se schimbă treptat, devenind salvatorul celor încăpuţi la nevoie. Noua sa calitate îl face deosebit de simpatic pentru micii cititori. După îndelungi peripeţii, Nils se întoarce acasă pe deplin maturizat şi mult mai curajos decât plecase. Asta îl face pe piticul care l-a vrăjit şi care l-a urmărit de-a lungul călătoriei să-l scoată de sub puterea magiei.
Astăzi frumoasa poveste a Selma Lagerlöf intră în tezaurul mondial al literaturii pentru copii.


E.T.A. Hoffmann. Spărgătorul de Nuci şi Regele Şoarecilor / trad. Marcel B. Codrin. - Bucureşti: Litera Internaţional,  2012.  - 135 p.

E.T.A. Hoffmann  scriitor şi compozitor romantic german,  ştie să strecoare irealul în cele mai banale întâmplări, intr-un fel cât se poate de verosimil.
Spărgătorul de Nuci şi Regele Şoarece, este opera cea mai celebră a autorului, care a inspirat libretul baletului lui Piotr Ceaikovski.
Acţiunea basmului se petrece în seara de Ajun, în casa doctorului Stahlbaum, în vreme ce Fritz și Maria așteaptă ca darurile de Crăciun să fie pregătite. Naș’ Drosselmeier e acela care le aduce cadoul cel mai spectaculos, jucăria meșterită cu dibăcie neîntrecută de ceasornicar, care e pus de părinți pe un raft înalt pentru ca mâinile nerăbdătoare și poate neîndemânatice să nu-l strice. Jucăria devine astfel bibelou, bijuterie.
  Spărgătorul de nuci e jucăria de care Maria e cucerită: frumusețea lui vecină cu diformul stârnește în inima fetiței o pasiune stranie. Iar sosirea lui în dulapul cu jucării deschide în salonul familiei Stahlbaum falia spre o lume necunoscută și fascinantă în același timp. Spre seară când toţi pleacă la culcare, toate jucăriile începuse să se mişte de parcă s-ar fi trezit. Astfel Maria cunoaşte lumea magică a jucăriilor. Cel care o conduce în aventurile sale este Spărgătorul de Nuci, viteazul care o apără şi de atacul obraznicului Rege al Şoarecilor.


Charles Perrault. Frumoasa din pădurea adormită. / trad. Justina Bandol, Silvia Cepoi, Constantin Dragomir - Bucureşti: Litera Internaţional, 2009. - 72 p.

Cinci diamante a literaturii pentru copii, scrise de Charles Perrault, într-o singură culegere, care le oferă copiilor ocazia de a pătrunde într-un univers necunoscut şi fascinant, în care se întrepătrund visul, magia şi suspansul.Culegerea cuprinde poveştile: Motanul încălțat, Frumoasa din pădurea adormită,  Barbă Albastră, Riquet cel Moţat, Darurile zânei.  Cartea este frumos ilustrată de Denis Gordeev, şi face parte din colecţia''Cele mai frumoase poveşti'' a editurii Litera, plus la aceasta are ataşat şi un CD audio.


Alion Jost. Carlos Busquets. Un an din viaţa familiei Chiţ-Chiţ / trad.: Alina Danciu. - Bucureşti: Litera Internaţional,  2012. - 96 p.

"Un an din viaţa familiei Chiţ-Chiţ" este o cărticică foarte simpatică care prezintă familia Chiţ-Chiţ,  o familie cu şoricei foarte drăguţi ce locuesc într-o căsuţă din mijlocul pădurii.  Urmați-i în aventurile lor și veți descoperi, dragi copii, ce este prietenia, cum să reacţionezi în situaţii limită, o carte care te invită într-o lume magică , intr-o lume frumoasă a pădurii, unde şoriceii au case ca şi noi oamenii, şcoli, fraţi şi surori care se iubesc şi se ajută intre ei. 
Cărţulia este spectaculos colorată, cu imagini ce te duc mai aproape de această lume minunată a familiei Chiţ-Chiţ.  Volumul  este editat de editura Litera Internaţional.

Poveşti irlandeze / trad. Irina Chirica. - Ch.: ARC, 2012. - 96 p.


Volumul conţine textele adunate şi editate de poetul W.B. Yeats în 1872. Lucrarea întruneşte astfel cele mai reprezentative basme irlandeze cu zâne şi spiriduşi.Cine sunt zânele şi spiriduşii? Unde locuiesc aceste spirite nevăzute? Cum îşi duc viaţa? Ce relaţie este între oameni şi făpturile miraculoase?
Cartea Poveşti irlandeze îţi oferă răspunsuri la multe întrebări despre „omuleţii buni” şi „omuleţii răi”. Vei afla cum poţi fi răsplătit dacă nu pretinzi la locul unde dansează zânele ori cum poţi să-ţi găsesşti fericirea dacă cinsteşti aceste fiinţe supranaturale. Sau, dimpotrivă, vei vedea cum este pedepsită lăcomia şi invidia de către spiritele pământului ori cele ale apelor.
Cimpoierul fermecat, paznicul ogar, sirena cea frumoasă, pisicile vorbitoare, omul care nu a cunoscut frica niciodată sunt doar câteva dintre personajele acestor poveşti captivante, pline de mister, dar şi de învăţături.

L. Frank Baum. Poveşti americane / trad. Ioana Aneci. - Ch.: ARC, 2012. - 112 p.


Autorul acestor poveşti este Lyman Frank Baum (1856-1919), scriitor american pentru copii. E cunoscut în toată lumea în special pentru cartea Vrăjitorul din Oz(1900). A creat apoi un întreg ciclu de povestiri legate de tărâmul din Oz, publicând în timpul vieţii alte peste 50 de titluri.
Prozele adunate în acest volum sunt cele mai căutate poveşti pe care le-aţi citit vreodată, deoarece fiecare dintre ele cumulează farmecul basmului cu magia cuceritoare a prozei fantastice, ambele aceste tipuri de scriere fiind “altoite” apoi pe cea mai vie realitate. S-ar părea că totul se întâmplă aievea în curtea vecină. Scurte, haioase, captivante ca lectură, poveştile lui L.F. Baum nu lasă pe nimeni indiferent. Odată începută, cartea nu mai poate fi lăsată deoparte!


Cele mai frumoase povești românești. - Ch.: ARC, 2013. - 256 p.

Volumul Cele mai frumoase povești românești includ basmele fundamentale din creația clasicilor Petre Ispirescu, Ion Creangă, Ioan Slavici, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale și Barbu Delavrancea, oferind cititorului posibilitatea de a avea acces la cele mai populare, mai solicitate și mai expresive narațiuni fantastice din literatura română.
Aceste lucrări au avut drept temei câțiva factori. Volumul conține poveștile recomandate de curriculumul la limba și literatura română pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal, servind astfel ca o crestomație pentru elevi și profesori și putând fi o foarte bună achiziție pentru bibliotecile școlare și publice, deasemenea acestea sunt destinate şi unui public mai larg. 

Vă aşteptăm cu drag la CAIE să citiţi aceste minunate poveşti!
Fărîmă Marcela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu