vineri, 24 ianuarie 2014

CUNOAŞTEM PAS CU PAS PE EMINESCU

La Centrul Academic Eminescu, dăinuieşte versul Eminescian, este a V zi din cadrul programului Săptămâna Uşilor Deschise, cu genericul: ''Mă recomand, Mihai Eminescu''.
De la primele ore cu însufleţire şi dornici de a cunoaşte amănunte inedite din viaţa şi opera  Luceafărului Literaturii Române - Mihai Eminescu, au venit elevii de la Gimnaziul Nicolae Costin, clasa a IV ''A''-a, fiind însoţiţi de doamna profesoară Chicerman Stela.
Doamna Maria Chirilă, bibliotecar principal, a făcut o intoducere în temă, citindule elevilor povestirea Pîinea scrisă de Nicolae Rusu, dedicată lui Mihai Eminescu - ,, cel care prin opera sa, hrăneşte spiritual nu numai neamul românesc, ci întreaga suflare omenească''. S-a vorbit despre circumstanţele apariţiei celor 4 poze unice ale poetului, prima fiind făcută la 19 ani la vârsta  ''orizonturilor deschise şi a marilor speranţe'' şi ultima poză a fost realizată  în al 37-lea an al vieţii poetului, atunci când boala neîndurătoare deja îl mistuia.
Un amănunt mai puţin cunoscut din viaţa lui Eminescu, care a fost astăzi descoperit de elevii clasei a IV, este şi Prima Dragoste a Poetului -o fată frumoasă ce se numea Casandra Elena, care a decedat de o boală incurabilă la doar 19 ani. De moartea fetei, Eminescu a aflat la revenirea  de la studii din Cernăuţi. Durerea acestei tragedii mult timp la urmărit pe poet, care în cele din urmă va fi evocată prin poezii memorabile: De-aş avea, Din străinătate, Floare albastră, Iubitei...''Ea a rămas pentru Eminescu:'' taină şi suferinţă, fereastră prin care poetul va privi mereu în trecutul său, ca la un Paradis pierdut''.
                                                       Şi te-ai dus, dulce minune,
Şi-a murit iubirea noastră - 
Floare-albastră! Floare albastră!...
Totuşi este trist în lume!
Un omagiu prin cuvân liric au adus şi elevii: recitând cu onoare poezii din opera eminesciană: Luceafărul, De-aş avea, De ce?, La mijloc de codru des, Lacul, Scrisoarea a III-a, Ce suflet trist.
Eminescu este şi v-a rămâne poetul al cărui nume îl vor purta secolii din gură-n gură. Poetul care a cucerit toate meridianele lumiii prin el însuşi, prin cuvânt, prin poezie.

Publicat: Fărîmă Marcela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu