joi, 23 ianuarie 2014

Muzica unui Distins Compozitor ce l-a încântat pe Marele Poet

     În această zi frumoasă de iarnă 23 ianuarie, la Centrul Academic Eminescu, oameni de cultură şi cititorii noştri fideli aduc omagii Marelui Poet al Unităţii Naţionale Mihai Eminescu, în cadrul Săptămânii Uşilor Deschise.
    La primele ore ale dimineţii am organizat ora de lectură: ''Muzica lui l-a încântat pe Eminescu'', unde au participat  copii de la Grădiniţa Nr. 139 gr. 5, împreună cu doamnele educatoare Carapostol Lucia şi Pandelea Ecaterina.
    În întroducere d-na Maria Chirilă  le-a povestit copiilor  despre excepţionala creaţie muzicală a Distinsul Compozitor Ciprian Porumbescu, care l-a  fascinat pe Mihai Eminescu:
   ''Rari Creatori în lume, care ar fi reuşit într-o viaţă atât de scurtă să aducă culturii poporului său ceea ce a adus Ciprian Porumbesu. Ilustrul compozitor a creat mai bine de 300 de lucrări muzicale, printre ele fiind şi o perlă nemuritoare - '' Balada pentru vioară şi pian''.
Ciprian Porumbescu vede lumina zilei la 14 octombrie 1853 la Şipotele Sucevei, Bucovina,în familia preotului Iraclie Golembiovski. În 1865 familia se mută la Stupca, sat cu lăutari renumiţi, a găsit o vioară, instrumentul de care compozitorul nu s-a despărţit până la ultima suflare. Tatăl său, avea şi el o slăbiciune aparte pentru instrumente muzicale vechi, cumpără de la un lăutar o vioară veche de 240 de ani, care i-o dăruieşte lui Ciprian.
Între 20 şi 24 de ani, studiază teologia ortodoxă la Cernăuţi. Dar dragostea pentru vioară a fost mai puternică şi l-a întors la muzică, făcându-l să abandoneze teologia.
Îşi continuă studiile la Viena, la renumitul muzician Anton Bruckner.Aici va scoate, în 1880, colecţia de 20 de piese corale şi cântec la unison, reunite în ''Colecţiunea Gintei Latine''.
La doar 29 de ani se stinge din viaţă în casa părintească de la Stupca.
Despre personalitatea  lui Ciprian Porumbescu, prietenul său Constantin Moraru avea să spună: '' A fost un suflet sensibil la tot ce e frumos, vesel şi când era trist, dăruindu-se, în fiece clipă celor ce-i erau aproape şi mai presus de orice iubindu-şi poporul, căruia i-a închinat tot ce era mai preţios în el - muzica lui!'' 
Apoi d-na Maria le-a prezentat copiilor şi cărţile: Unde eşti Copilărie?,Luceafărul, Somnorase Păsărele, Făt - Frumos din Lacrimă.
Copii au venit şi ei la rândul lor cu poezii din creaţia lui Eminescu: Somnoroase Păsărele, Revedere, Ce te legeni, Lebăda, şi cu un recital muzical foarte frumos şi melodios pe versurile Poetului, care a umplut sala de lectură a Centrului Eminescu de o atmosferă magică, feerică.
Doamna  Chirilă i-a îndemnat pe copii să citească cât mai mult deoarece prin lectură devii mai educat, mai inteligent, mai bun la suflet. Ora de lectură a fost încheiată cu versurile poetului  Vasile Romanciuc:

"Să-ţi fie-atât de drag cuvântul,
Încât atunci când îl rosteşti,
Să crezi că însuşi Eminescu
Ascultă ce şi cum vorbeşti"



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu