joi, 21 februarie 2013

"Cele mai frumoase flori"



Grigore Vieru va dăinui mereu, creaţia sa este unică în felul său. Şi apoi cine din copii nu iubeşte poezia poetului, nu iubeşte cântecele lui, nu îngână câte un vers?...
Dar pe lângă poezii, Grigore Vieru are scrise şi povestiri, povestiri cu tâlc, care ne duc în lumea copilăriei şi a frumosului.
Ştim cu toţii Grigore Vieru este îndrăgit de milioane de copii şi adolescenţi din toată lumea. Cu acest prilej, astăzi, la Centrul Academic Internaţional Emienscu, a fost deschisă o discuţie-dezbatere pe marginea cărţuliei „Pâine cu rouă”. Protagonişti au fost elevii clasei a II-A de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”, ghidaţi de către profesoara Laur Nina.
Din start nu ştiau care să înceapă, dornici de a se evidenţia şi de a arăta că cunosc povestirile lui Grigore Vieru, care sunt cele mai frumoase, cele mai bune şi cele mai îndrăgite de ei, copiii. Moderatoarea acestei discuţii-dezbatere a fost Maria Chirilă, bibliotecar principal la CAIE, care i-a ajutat pe copii să-şi poată exprima gândurile până la capăt. Din toate povestirile cel mai mult le-a atras atenţia povestirea „Cele mai frumoase flori”, argumentând: pentru că sunt culese de el, pentru că s-a trudit pentru ele, pentru că sunt din câmp şi pentru că erau chiar cele mai frumoase. După care nu au ezitat mult şi au spus că foarte mult le-a plăcut şi „Toporul cu coadă de păun”, întrebaţi de Maria Chirilă de ce? au spus că aici împreună cu profesoara au învăţat multe lucruri şi anume: să nu fie lăudăroşi, leneşi ca şi proverbul „Lauda de sine nu miroase a bine”. Povestirea „Pâine cu rouă” la fel a fost pusă în discuţie, unde au fost spuse următoarele: după muncă pâinea e mai bună, mai gustoasă, este sfântă. S-a vorbit mult pe marginea acestei cărţulii, şi la final ne-am ales cu concluzia spusă de copii: citind devii deştept, creşti, ai doi ochi şi în minte...
Aceste povestiri emană jovialitate, lumină, vitalitate palierele cărora se înscriu pe acordurile oricărui suflet de copil. Deci, prin Grigore Vieru credem în miracole.
D.V.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu