vineri, 19 decembrie 2014

Mitul Modern al lui Moş Crăciun

Sfântul Nicolai
Dacă în antichitate, Crăciun era cunoscut şi venerat la geto - daci ca fiind un zeu solar atotputernic, echivalentul zeului roman Saturn şi al zeului iranian Mithra, creştinismul suprapune peste această imagine o nouă legendă care ţine să anihileze perspectiva, imagistică păgână. Ursuzul cioban Crăciun refuză să o primească  în bogatele case pe Fecioara Maria , dar miloasa, soţia acestuia, Crăciuneasa o adăposteşte , în staul  şi o ajută să nască.  Auzind de aceasta, Crăciun îşi  pedepseşte violent nevasta, tăiendu-i mâinile din coate, dar Maica Domnului săvârşeşte o minune, lipindu-i-le la loc: Convins că în grajdul său s-a născut Mântuitorul lumii, Crăciun se căieşte amarnic şi împarte toată averea  copiilor săraci, aceasta fiind în accepţiunea  creştină , originea minunatelor daruri de Crăciun.
Până în secolul al XIX - lea, Moş Crăciun era considerat un personaj terifiant, care sperie şi ameninţă copiii. În America, moştul  era imaginat ca un personaj sălbatic care venea tocmai din  inima pădurii, îmbrăcat în costum se vânător , călătorind într-o sanie trasă de reni. În Germania, Moş Crăciun sau Weinachtsman era un bătrân care obişnuia să-i pedepsească  pe copiii obraznici, aducând părinţilor în dar nuele de mesteacăn.  În Australia, Moşul era mereu însoţit de un monstru cu păr bogat, cu coartne, limbă roşie şi ochi înspăimântători, cunoscut cu numele de Krampus. În Anglia, Father Christmas sau Old Chrismas era reprezentat de un bătrânel care purta un vas cu băutură  cu care toasta în Ajun de Anul Nou şi în noaptea Bobotezei. În Franţa, Pere Noel acea aceeaşi  reputaţie terifiantă, malefică fiind prezentat ca un călugăr nemilos care îi pedepsea crunt şi bătea copii neascultători.
Imaginea lui Moş Crăciun
creată de Thomas Nast
Personaj secundar, moşul cu obraji bucălaţi cu plete ninse, jovial, cumsecade şi atât de iubit de cei mici, îmbrăcat în costum de culoare roşie, cu garnitură de blăniţă albă la poale şi mâineci, cu o bonetă catifelată, cu centură solidă şi cizme uriaşe, ca un pitic din poveste, care vine tocmai din Laponia sau din Finlanda, într-o sanie trasă de 8 reni (Rudolph, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Prancer şi Vixen), cu sacul plin de daruri care intră în casă pe coş, pentru  a pune în jurul bradului daruri pentru copiii cuminţi, a devenit personajul principal al Ajunului Crăciunului, aproape în întreaga lume.
Atât etimologic - cuvântul Santa Claus reprezintă receptarea  fonetică a numelui propriu olandez  Sant Nikolaas sau danez  Sinterklaas  -, cât şi conceptual, Santa Claus  este construit pe marginea Sfântului Nicolae, patronul copiilor.
Imaginea lui Moş Crăciun
creată de Haddon Sundblom
Moş Crăciun, personaj care fascinează an de an o lume întreagă, creaţia personalizată a nemţilor şi americanilor, reprezintă o imagine feerică, de basm, creată cu scopuri  estetice, sensibilizatoare, dar nu în ultimul rând şi comerciale.
Imaginea lui Moş Crăciun (Santa Claus) a fost creată de Thomas Nast, cunoscut ilustrator şi caricaturist care a creat simbolul  măgaruli şi al elefantului  pentru  a descrie partidul  democratic şi republican  din America.  Nast la imaginat pe Santa Claus  ca un bătrânel mic şi gras îmbrăcat într-o tunică roşie îmblănită la mâineci şi la poale, încins cu o centură lată de piele, pornind de la o serie de amintiri care l-au emoţionat şi i-au marcat profund copilăria.
Însă figura lui Santa Claus, cea pe care o cunoaştem azi, este creaţia artistului  Haddon Sundblom, care în anul 1931,  inspirându-se din imaginea lui Nast, realizează o reclamă pentru gigantica Companie Coca - Cola, al cărui protagonist este Santa Claus, simbol universal al moşului vesel, darnic cu barbă mare şi albă.
                                                                                                                                                                   

Sursa: Hucai, Alina. Varte de Crăciun/ Alina Hucai. - Iaşi: Sedcom Libris, 2006. - 296 p. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu