vineri, 19 decembrie 2014

Colind de Crăciun de Charles Dickens

Arhivel, elful care se ocupă de biblioteca lui Moş Crăciun, colecţionează toate cărţile despre  sărbătorile Crăciunului.  Are rafturi  întregi numai cu astfel de volume. Unele cărţi au devenit atât de îndrăgite de oameni încât au devenit clasice.  Vă propunem povestea
lui Charles Dickens "Colind de Crăciun":

      Cartea a apărut pentru prima dată în decembrie 1843 şi, în nici trei zile, s-au vândut
toate exemplarele.
Această poveste a fost publicată de atunci în nenumărate ori şi a fost adaptată la scenarii de film, şi piese de teatru. Acţiunea are loc într-o seară de Ajun, iar principalul personaj este Ebenezer Scrooge, un om de afaceri meschin şi zgârcit.  Scrooge ura Crăciunul şi nici nu dorea să audă de aşa ceva. Atunci când nepotul său Fred, a venit să-l invite să petreacă Crăciunul împreună, Scrooge furios nevoie -mare, şi-a alungat propria rudă! În acea noapte, chiar de Ajun, pe afaceristul cel hain l-au vizitat trei spirite. Spiritul Trecutului l-a transportat în vremuri de demult şi l-a făcut pe Scrooge să retrăiască întâmplări mai triste sau mai vesele din copilăria lui. Zgârciobul a început să înţeleagă cum a devenit aşa de rău şi de ursuz. A apărut apoi spiritul Prezentului , care i-a arătat cum Bob Cratchit, contabilul sărac al lui Scrooge, îşi petrece Crăciunul împreună cu familia sa. N-au aproape nimic de mâncare în casă şi micul Tim, băieţelul lui Bob,  este foarte bolnav. Scrooge se îngrozeşte de ceea ce vede, dar nu are prea mult timp de stat pe gânduri, căci apare al treilea şi ultimul spirit: Spiritul Viitorului. Acesta îi arată din nou casa contabilului, care petrece Crăciunul, de data aceasta fără micuţul Tim. Apoi Scorge a asistat la propria înmormântare. Nimeni nu era trist, iar pe piatra lui scria "zgârciob bătrân", sau mă rog: "Aici se odihneşte un om zgârcit".
A doua zi de dimineaţă Scrooge ştia ce are de făcut: a dat fuga la măcelărie şi i-a trimis micului Tim un curcan mare, umplut. De asemenea, s-a asigurat că băieţelul primeşte medicamente foarte scumpe. Ebenezer Scrooge le-a dat bani săracilor, şi s-a hotărât să- şi schimbe viaţa. În acea seară, Scrooge a petrecut Crăciunul,prima dată după mulţi ani,  într-o atmosferă veselă alături de nepotul său Fred.


Dragi cititori, vă invităm la Centrul Academic Eminescu să citiţi această minunată poveste, care vă duce în atmosfera caldă şi veselă a Crăciunului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu