joi, 14 martie 2013

Invitaţie la lectură - Vornicel la nunta badei...

De eşti mic sau mare
Copilăria vârstă nu are...
Vă spun şi de ce?
Ce poate fi mai frumos şi plăcut decât copilăria? Ea e însăşi - Fericirea.
Iar astăzi am ocazia să vă spun că, mie, îmi sunt dragi foarte mult poveştile, prin ele mă simt fericită, îmi simt copilăria fără griji şi nevoi. Mă simt copil.
Dar, scopul meu, este de a vă intriga şi a vă invita la o carte bună, la o lectură dulce. La o poveste cu întâmplări hazlii şi-o nuntă de ciocolată în clasa întâi, la cartea "Vornicel la nunta Badei", scrisă de Victor Dumbrăveanu. În această carte veţi face cunoştinţă cu Onuţ. Cine este Onuţ? E personajul principal din această carte, e cel ce-ţi va face lectura mai interesantă şi-ţi va trezi amintirile, copilăria ta.
Pot să spun cu siguranţă, că este o carte bună, una care merită să fie citită, o carte ce o poate citi oricine, la orice vârstă. Prin intermediul acestei cărţulii, tu, cititorule vei parcurge viaţa unui neam, a unui sat, a sufletului omenesc. Iată câteceva din cuprins: Onuţ din Alunel; Numele al doilea; Clasa zero; Drumul cu arginţi; Piciorul bunelului; Verişorii; De plăcinte gura râde; Discuţii pe teme libere; Bine pentru bine; Veştile ca poveştile etc.
Despre carte a ţinut să vorbească şi acad. Mihai Cimpoi: "Naraţiunea cărţii se desfăşoară pe un ton emotiv, care întreţine o atmosferă generală de însufleţire şi seninătate. Se vede că povestitorul cunoaşte bine lumea copiilor, vorbindu-ne mereu din interiorul ei. Totul e relatat cu multă căldură şi participare sufletească, topindu-se într-o undă de lirism suav de bună calitate. Nu avem de-a face cu gâze, fluturi, jigodii colorate, care au populat temeinic literatura noastră pentru copii, ci cu nişte pătrunderi în gândurile şi sentimentele celor mici, surprinse cu mult tact scriitoricesc. Formula narativă este simplă, plină de miez emotiv şi mereu ferită de răceala epică. Figura centrală a cărţii este neîndoielnic Onuţ, fire isteaţă din categoria druţianului Trofimaş şi Guguţă al lui Vangheli. Dumbrăveanu îl concepe, însă, într-o cheie aspru-realistă, ca pe un copil printre copii şi maturi, dar care are totuşi ceva aparte, original în felul lui de a fi."
 Şi la final ca să vă intrig mai tare citiţi "Dacă vreţi să ştiţi, Onuţ e o dată băiat şi nu de două ori. Când vede că nu mai încape în ogradă, îşi adună o ceată de băieţaşi ca şi dânsul şi întind nişte jocuri cât toloaca de mari..."
Lectură plăcută şi vă aşteptăm la biblioteca noastră, la Centrul Academic Internaţional Emienscu, pentru a citi toată cartea....
D.V.

Un comentariu:

  1. Foarte interesante povestiri si informaţii sunt pe acest blog. O sa le citesc pe toate.Va multumesc cu drag Alina.

    RăspundețiȘtergere