marți, 26 martie 2013

În poiana copilăriei...

26 martie, o zi în care fulgii de nea nu încetează să cadă, se simte iarnă. Astăzi la Centrul Academic Eminescu am avut plăcerea de a o avea ca invitată la „Ora Povestei” pe Ecaterina Urîtu. O persoană cu un suflet mare, care iubeşte copiii, cartea şi tot ce este frumos în jurul nostru. Vizita ei nu a fost una simplă. În faţă au stat preţ de o oră picii de la Grădiniţa nr. 40, cei care ştiu că la bibliotecă înveţi să creşti mare şi să-ţi creezi o personalitate, îndrumaţi fiind desigur de Vera Diocher.
Ecaterina Urîtu, îniante de a intra în lumea magică a cărţii şi a poeziei a spus: „În această împărăţie a cărţii parcă simţi cum palpită inspirat germenele creator al naţiunii române, veşnic treaz spre dăinuire în veacuri. Fiul meu, Dorin Urîtu, Vă invită în cadrul ei, în poiana cu alune, să sorbiţi nectarul cuvintelor. În cărţi va dăinui sufletul lui, iubitor de oameni, frumos şi lumină”.
Cred că v-aţi dat seama au fost lansate două cărţulii „În poiana cu alune” şi „Cântec de zbor”. Copii au savurat din plin discuţia, poeziile recitate, atmosfera caldă creată în bibliotecă, au intrat uşor în lumea poeziei. În lumea poeziei lui Dorin Urîtu, care a scris poezii foarte frumoase, poezii scrise din dragoste, poezii cu sens, cu subiect, izvorâte din suflet. Dar cine este Dorin Urîtu, cred că vă întrebaţi? „Dorin Urîtu născut la 26 august 1979 în satul Peresecina, judeţul Orhei, a însăilat primele versuri când nu împlinise nici cinci anişori: „Închide guriţa că vine ploiţa”. La 19 mai 1991 participă la Sărbătoarea republicană a cărţii pentru copii, organizată la Vadul lui Vodă, cucerind locul trei la concursul „Cea mai bună proză literară”. Ca o ploiţă de stele, ca un curcubeu în soare sunt versurile sale, scrise pentru voi, dragi copii. Strop cu strop, ca o mană cerească izvora poezia din sufletu-i dornic de viaţă şi căldură! Ca un licurici jucăuş strălucea în versuri, voind să te bucure cu lumina lor: Ce mai zici, mărite soare? / Te-ai ascuns după perdea, / Nu dai niciun semn de viaţă, / Că mi-i frig fără de tine, / Să mă încălzeşti aş vrea. (Casa soarelui)”
Prin poeziile lui Dorin Urîtu, copiii au intrat în lumea spirituală a poetului formată din fericire..
Întâlnirea a fost una de suflet, copiii s-au simţit bine. Au avut un dialog deschis cu mama poetului. Au recitat chiar şi poezioare din cărţuliile date. Prin ele ne-au demonstrat că le sunt pe plac şi că sunt uşor de memorizat. Poeziile date îi fac să fie mai siguri pe sine. Din poeziile recitate au fost: În poiana cu alune, În tăcere, Săniuţa, Cocoşelul înfumurat, De vorbă, Mama, Casa bunicuţei, Cerul, Vulpea hoţomană etc.
Iar înainte de a ne despărţi de Ecaterina Urîtu, a urat la toţi: „Numai îndrăgind cartea, numai lecturând sistematic, asiduu, Vă veţi lărgi orizontul, având dorinţa de a atinge cerul imens al cunoaşterii...”
Nu-mi rămâne decât să vă urez lectură plăcută, să ne vizitaţi şi să faceţi cunoştinţă cu aceste minunate cărţulii de poezioare...
D.V.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu