joi, 24 martie 2016

Buna Vestire sau Ziua Cucului

Potrivit creștinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu, să dea naștere Mântuitorului Hristos. În calendarul popular sărbătoarea aceasta se mai numește și Blagoviștenie sau Ziua Cucului. În credinţa populară Buna Vestire este dedicată atât maternităţii umane, cât şi fertilităţii ogoarelor,  pământul fiind blagoslovit. De aceea, sărbătoarea se mai numeşte şi Blagoveştenie.
Cucul ocupând un loc central în cadrul acestei mult așteptate sărbători. Cucul perceput ca încarnare a strămoșului mitic, pasăre cu un pronunțat substrat erotic, anunța sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. Dacă, nu ar fi îndeplinite aceste condiții rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, în partea stângă sau în spatele omului, era semn de rău augur, după cum indica și versurile: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"; mai mult, dacă cineva auzea cucul toată primăvara, se credea că va muri în scurt timp. Pe aceleași coordonate se situează și intrebarea:"Cucule, puiucule/ Cați ani îmi vei dărui/ până ce eu voi muri?", după care se număra cântecul cucului (de cate ori își striga numele).
Pe de altă parte, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc lucruri care îi interesau mai mult, precum: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan' m-oi însura (mărita)?" Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece tăcerea echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de așteptare!
Comportamentul Cucului a făcut din el un simbol al nestatorniciei și mai ales, al dragostei tăinuite, numită în popor și boala cucului, aici avându-și originea și cunoscuta expresie: „Măi băiete cucuiete/ Ce ți-e capul tot la fete!"


Citeste mai mult pe: http://www.romaniatv.net/buna-vestire-25-martie-2016-traditii-si-superstitii-de-ziua-cucului-rugaciunea-de-buna-vestire_281685.html#ixzz43pybkjss

Publicat: D.Ț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu