miercuri, 9 martie 2016

Cum a apărut DEX-ul online...

Cu o mână de voluntari şi multă răbdare, Cătălin Frâncu, un tânăr român care a studiat informatica la MIT în Statele Unite, una dintre universităţile cele mai prestigioase din lume, iar apoi a lucrat pentru Google, a înregistrat pe internet peste 600.000 de definiții din dicţionare de referinţă ale limbii române, reușind să inițieze un proiect sută la sută românesc: DEX online.
Cătălin a început proiectul DEX online acum 14 ani şi spune că a vrut să facă ceva folositor, care să ajungă la cât mai mulţi oameni.
„Am început proiectul DEX online când eram student în SUA şi l-am început mai mult ca pe o joacă personală. Voiam să învăţ cum se creează un site web, ce tehnologii sunt necesare, care-s dificultăţile”, povestește Cătălin Frâncu, într-un reportaj marca digi24.ro.
„Eram student, eram la MIT, studiam informatica și eram în anul de master. Am început sistemul ăsta. După care, primii utilizatori au fost colegii mei din campus, alți români”, adaugă el.
Totul a început cu un cuvânt banal: cratiță. Cătălin Frâncu a avut o dispută cu un coleg român privind forma corectă a pluralului: cratițe sau crătiți? Pentru că nu avea o resursă online la dispoziție pentru a verifica acest cuvânt, a decis să facă el un dicționar.
În primii trei ani au fost introduse în DEX online 65.000 de definiții. Acum, dicționarul are 600.000 de definiții și crește în fiecare lună cu câte 2000-3000.
sursa: http://independent.md/
Publicat: D.Ț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu