miercuri, 22 mai 2013

Ne-a sosit o carte nouă

DRAGI PĂRINŢI ŞI BUNICI !
     Reţine-ţi! O carte n-o să vă ajute să-i învăţaţi pe prichindeii Dvs. să se spele pe dinţi, pe mâini şi să facă exerciţii de gimnastică, dacă nu vă veţi învinge propria lene şi delăsare.
       Fireşte, aici puteţi găsi câteva metode cu adevărat miraculoase. Dar pentru ca ele să-şi exercite forţa, dumneavoastră trebuie să duceţi UN MOD DE VIAŢĂ SĂNĂTOS. Ceea ce nu-i chiar atât de greu. În fiecare dimineaţă faceţi înviorarea, spălaţi-vă cu apă rece şi, foarte important, nu fumaţi. Nu uitaţi: copiii iau întotdeauna exemplu de la cei mai mari.
       Se ştiie prea bine că nu e deloc uşor să-ţi educi copiii. Citiţi cartea aceasta şi veţi găsi aici sfaturile potrivite pentru a reuşi asta. 
 Ciub, Natalia. ABC-ul sănătăţii / Natalia Ciub. - Bucureşti: Literara Internaţional, 2012. - 95 p. 


Vreţi să vă deprindeţi prichindelul să stea cuminte la masă? Ce e de făcut dacă piciul vostru refuză adesea să-şi strângă jucăriile? Dar dacă face tot felul de alte trăsnăi, care mai de care mai năstruşnice? Nu vă piedeţi firea...
   Citiţi împreună cu micuţul vostru prin ce întâmplări au trecut Mary-Jane şi prietenii ei, bunele maniere şi mai multe transformări fermecate. Această carte îi va ajuta să trăiască pe viu întâmplări care s-au petrecut cu copii ca şi ei.

Ciub, Natalia. ABC-ul bunelor maniere / Natalia Ciub. - Bucureşti: Litera Internaţional, 2011. - 111 p.



După cum bine ştiţi, fiecare copil se teme de ceva: ori de întuneric, ori de zgomotul aparatelor electrice, şi de câte mai câte. Această carte minunată va ajuta pe copil să privească toate "sperietorile" şi "grozăviile" cu alţi ochi. Pentru că în aceste pagini, va afla cum funcţionează aspiratorul, va citi un basm frumos despre păianjenul Fănică, va desena în culori vii un halat de medic şi multe altele. Astfel, neliniştile sale vor dispărea, iar Dvs. îi veţi fi alături, ajutându-l să răspundă la întrebări, să citească poveşti şi să dezlege ghicitori.
Ciub, Natalia. ABC-ul curajului / Natalia Ciub. - Bucureşti: Litera Internaţional, 2011. - 111 p.
Vera Sîrbu, şef oficiu

marți, 21 mai 2013

PRIETENII LUI GUGUŢĂ


GUGUŢĂ este cel mai drag personaj în ţara noastră Moldova şi acel care ne-a dus faima pe meridianele lumii. De la mic la mare îl cunoaşte pe Guguţă şi este prieten cu el şi cu toate peripeţiile lui. Prieteni adevăraţi sunt şi elevii de la Liceul Teoretic alolingv Dimitrie Cantemir”, care astăzi au participat la Olimpiada de limbă şi literatură română, moderată de profesoara Veronica Roşcovan. Scopul Olimpiadei a fost: să se aprecieze cunoştinţele elevilor din clasa a V-a, care pe parcursul anului au lecturat şi studiat profund opera scriitorului Spiridon Vangheli.
Sala de festivităţi a fost arhiplină, deoarece au venit profesori şi mulţi susţinători din clasele mai mari, care la fel sunt prieteni cu Guguţă şi care au dorit să-şi mai recapituleze din cele citite. Cei 29 de concursanţi au susţinut 4 runde incitante, dar şi deloc uşoare: să aleagă răspunsul corect, să identifice imaginea ce ilustrează textul, să răspundă la întrebări, să alcătuiască un mesaj în numele lui Guguţă.  

Pentru spectatori a fost demonstrată o scenetă veselă-contemporană : cum Guguţă a învăţat-o pe mama să meargă pe rotile. Spectatorii cu uşurinţă au identificat deosebirile dintre acţiunea din scenetă şi cea din text.
 Cele mai ingenioase răspunsuri au fost apreciate şi îndulcite cu BUCHIILE LUI ION CREANGĂ. A fost nu doar un concurs, ci o lecţie de limbă şi literatură română deosebit de ingenioasă, captivantă, hazlie şi cu rezultate înbucurătoare.
În final au ajuns 8 concursanţi cu cel mai mare punctaj acumulat:  locul I – Gramarţ Alexandra şi Grigorenco Victoria; locul II – Grajdian Dumitru, Verljan Petru şi Demin Daria; locul III – Grinberg Taisia, Lîtchin Ana şi Smirnov Maxim, care s-au bucurat de cadouri, diplome şi bineînţeles note de 10 la disciplină.
Apreciez la maximim această Olimpiadă şi cunoştinţele demonstrate de toţi prietenii lui Guguţă de la L. T. Dimitrie Cantemir”. Îi felicit că sunt prieteni cu cartea, le urez o vacanţă de vară cât mai frumoasă şi să nu uite principalul: BIBLIOTECILE, CĂRŢILE ŞI LECTURA NU AU VACANŢĂ!!!!
Împreună cu ei îi doresc scriitorului Spiridon Vangheli –tatălui lui GUGUŢĂ un La mulţi ani cu sănătate şi eternitate prin slova scrisă!!!”.

Elena Dabija, membru al juriului,
Director Centrul Academic Eminescu 

miercuri, 15 mai 2013

Dulce e copilăria...

Ce poate fi mai frumos decât copilăria, decât surâsul unui copil şi micile jocuri alături de o gaşcă întreagă de copii? Mai frumos decât copilăria nu poate fi nimic. Ea este cea care dă sens vieţii, inspiră încredere, dorinţe, vise şi multe lucruri frumoase. Prin copilărie se creează şi se realizează mai departe personalitatea omului.
Noi, colaboratorii Centrului Academic Eminescu propunem şi invităm toţi iubitorii de carte şi toţi cei ce încă se simt copii să facă cunoştinţă cu minunata cărţulie "Dulce e copilăria" de Maria Caras-Cumpenici. Este o cărţulie foarte interesantă, care dezvăluie copilăria în cele mai frumoase culori, în ea se găseşte frumosul, tandreţea, gingăşia, dragostea a tot ce ne înconjoară, bunătatea, prietenia, perepeţii pe săturate, plină de o curiozitate frumoasă şi înţeleaptă, ce să zic e carte ce merită să fie citită. Volumul cuprinde mai multe povestiri: Dulce e copilăria; Curcubeul din grădină; Lacul lui Sergiu; Sacul cu poveşti; Succesul lui Iulian; Cireşe pentru toţi; Omuleţii de zăpadă; Vesel, însă nu prea.

Ca să vă atrag atenţia am să vă scriu un mic fragment din Sacul cu poveşti:
Seară de seară, tata îi spunea Măriucăi câte o poveste cu zmei şi cu Feţi-Frumoşi. Când el era plecat, mama venea cu alte poveşti despre fetiţe cuminţi şi Ilene Cosânzene.
Astfel, ea află peste puţin timp despre Scufiţa Roşie, despre o fetiţă curajoasă din poveste Maşa şi cei trei ursuleţi de Lev Tolstoi, despre motanul încălţat din povestea cu acelaşi nume de Charles Perrault, despre fata babei şi fata moşneagului din povestea lui Ion Creangă şi despre alte personaje pe care mai apoi nu le-a mai întâlnit, deoarece acestea făceau parte din poveştile inventate de părinţii ei atunci când nu-şi mai aminteau de cele cunoscute de prin cărţile citite cândva.
Curioasă din fire, Măriuca le tot punea un şir de întrebări, căci în mintea ei lucrurile nu se prea legau. Bunăoară:
- De ce fetiţa s-a dus fără voie în pădure? De ce mama vitregă nu o învăţa şi pe fetiţa ei să muncească? De ce mama Scufiţei Roşii o trimitea pe fetiţă la bunica, dacă ştia că e departe şi-n pădure sunt lupi? De ce lupul a mâncat oaia vecinilor, iar aceştia nu l-au tăiat s-o scoată din burtă, dacă l-au prins la ocol aşa cum au făcut vânătorii din poveste?... V-a plăcut? Vă invităm la bibliotecă să aflaţi ce răspunsuri primea Măriuca şi ce a făcut mai departe, veniţi să descoperiţi COPILĂRIA...

D.V.

Poveştile cu gust de ciocolată...

Centrul Academic Eminescu şi-a îmbogăţit colecţia de cărţi pentru copii cu o serie de volume din colecţia "Poveşti Îndrăgite"  de la Disney, unde această colecţie cuprinde 24 de cărţulii cu cele mai îndrăgite şi cunoscute poveşti, cele care ai ce învăţa de la ele.
Cum ar fi: Regele leu; În căutarea lui Nemo; Pisicile Aristocrate; Povestea jucăriilor; Ratatouille; Incredibilii; Doamna şi Vagabondul; Compania Monştrilor; Bambi; Tinker Bell; Alice în Ţara Minunilor; Pinocchio; Dumbo; 101 Dalmaţieni; Mica Sirenă; Aladin; Wall E; Peter Pan; Cartea Junglei; Cenuşăreasa; Maşini; Frumoasa şi Bestia; Frumoasa Adormită; Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici.
Volume care merită să fie citite, răsfoite. Vă aşteptăm la biblioteca noastră, la Centrul Academic Eminescu, vizitaţi-ne şi citiţi aceste minunate poveşti...

Magia cuvintelor


Suntem pe ultima sută de metri şi intrăm în miraculoasa şi aşteptata vacanţă. Copii nerăbdători aşteaptă vacanţa, dar o dată cu ea se pregătesc şi cu un bagaj de poveşti ca sa fie zilele şi serile mai interesante şi mai captivante. Iată că Centrul Academic Eminescu vine în întâmpinarea curioşilor şi, punem la dispoziţie o serie de cărţi, poveşti ilustrate frumos ce au un scop bine determinat de a educa şi a forma copilul, viitorul ei cititor şi prieten.
Astăzi vrem să vă propunem spre lecturare o poveste mult îndrăgită de copii „101 DALMAŢIENI”. O poveste care nu poate să fie trecută cu vederea, este produs de către Walt Disney, care a  apărut prima dată în cinematografe pe 25 ianuarie 1961. O poveste captivantă, interesantă, cu acţiune, umor, fantezie, spirit de echipă. Prin ea înţelegi mai bine şi poţi face o diferenţiere dintre bine şi rău, prietenie şi falsitate.
Nu-mi rămâne decât să vă spun dacă sunteţi iubitori de câini, de frumos vă invităm să ne vizitaţi şi să citiţi cartea „101 DALMAŢIENI”.
 D.V.