marți, 21 mai 2013

PRIETENII LUI GUGUŢĂ


GUGUŢĂ este cel mai drag personaj în ţara noastră Moldova şi acel care ne-a dus faima pe meridianele lumii. De la mic la mare îl cunoaşte pe Guguţă şi este prieten cu el şi cu toate peripeţiile lui. Prieteni adevăraţi sunt şi elevii de la Liceul Teoretic alolingv Dimitrie Cantemir”, care astăzi au participat la Olimpiada de limbă şi literatură română, moderată de profesoara Veronica Roşcovan. Scopul Olimpiadei a fost: să se aprecieze cunoştinţele elevilor din clasa a V-a, care pe parcursul anului au lecturat şi studiat profund opera scriitorului Spiridon Vangheli.
Sala de festivităţi a fost arhiplină, deoarece au venit profesori şi mulţi susţinători din clasele mai mari, care la fel sunt prieteni cu Guguţă şi care au dorit să-şi mai recapituleze din cele citite. Cei 29 de concursanţi au susţinut 4 runde incitante, dar şi deloc uşoare: să aleagă răspunsul corect, să identifice imaginea ce ilustrează textul, să răspundă la întrebări, să alcătuiască un mesaj în numele lui Guguţă.  

Pentru spectatori a fost demonstrată o scenetă veselă-contemporană : cum Guguţă a învăţat-o pe mama să meargă pe rotile. Spectatorii cu uşurinţă au identificat deosebirile dintre acţiunea din scenetă şi cea din text.
 Cele mai ingenioase răspunsuri au fost apreciate şi îndulcite cu BUCHIILE LUI ION CREANGĂ. A fost nu doar un concurs, ci o lecţie de limbă şi literatură română deosebit de ingenioasă, captivantă, hazlie şi cu rezultate înbucurătoare.
În final au ajuns 8 concursanţi cu cel mai mare punctaj acumulat:  locul I – Gramarţ Alexandra şi Grigorenco Victoria; locul II – Grajdian Dumitru, Verljan Petru şi Demin Daria; locul III – Grinberg Taisia, Lîtchin Ana şi Smirnov Maxim, care s-au bucurat de cadouri, diplome şi bineînţeles note de 10 la disciplină.
Apreciez la maximim această Olimpiadă şi cunoştinţele demonstrate de toţi prietenii lui Guguţă de la L. T. Dimitrie Cantemir”. Îi felicit că sunt prieteni cu cartea, le urez o vacanţă de vară cât mai frumoasă şi să nu uite principalul: BIBLIOTECILE, CĂRŢILE ŞI LECTURA NU AU VACANŢĂ!!!!
Împreună cu ei îi doresc scriitorului Spiridon Vangheli –tatălui lui GUGUŢĂ un La mulţi ani cu sănătate şi eternitate prin slova scrisă!!!”.

Elena Dabija, membru al juriului,
Director Centrul Academic Eminescu 

2 comentarii:

  1. Bravo copiilor care citesc carti si participa la aceste olimpiade!!! doar citind carti poti creste destept!multumesc nene Spiridon Vangheli c[ ne scrii aceste carti interesante despre Guguta!Multi ani si multe carti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Veronica Roscovanu23 mai 2013 la 03:02

    Bravo!!!
    Ma bucur ca vorbiti frumos romaneste, ca sunteti prieteni cu cartea.

    RăspundețiȘtergere