miercuri, 12 decembrie 2012

Ştiţi cine este Moş Nicolae?


Ziua Sfântului Nicolae este o zi festivă pentru copiii din cea mai mare parte a Europei. El vizitează satele, oraşele, şcolile şi casele să vadă dacă copiii au fost cuminţi, pentru a le da dulciuri, mai bine zis pentru a le lăsa în ghetuţe, semn că a trecut pe acolo.

Haideţi acum să facem cunoştinţă în mai deaproape cu acest Moş Nicolae, să vedem în alte ţări când se sărbătoreşte, dar să nu uităm că la noi Moş Nicolae vine pe 19 decembrie, aşa că fiţi cuminţi poate moşul vine şi pe la voi...


Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea în Patara, un sat din TurciaSfântul Nicolae este cunoscut pentru darurile şi donaţiile pe care le-a făcut în timpul vieţii. Şi-a dedicat întreaga viaţă copiilor şi oamenilor nevoiaşi. Este cunoscut şi ca protector al marinarilor, al brutarilor şi  al fetelor fără zestre. Mai este numit şi “Făcătorul de Minuni”. În Transilvania, Sfântul Nicolae este cunoscut sub numele de San Nicoara şi este cel mai popular sfânt din Ardeal.
În timpul împăratului romana Diocleţian, Sfântul Nicolae a fost trimis în exil şi apoi la închisoare. A murit pe 6 decembrie şi a fost înmormantat în catedrala ce îi poartă numele din 
Mira. Aniversarea morţii sale a devenit o sărbatoare. Sfântul Nicolae este patronul Greciei, Rusiei precum şi al multor oraşe din Apusul Europei şi  este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.
Sfântul Nicolae provenea dintr-o familie instarita. Dupa moartea parintilor sai, a devenit preot si a daruit intreaga avere saracilor si a plecat in pelerinaj. La intoarcerea acasa a devenit arhiepiscop de Mira.
Sfântul Nicolae a fost cunoscut pentru numeroasele sale minuni: readucerea la viaţă a unui corabier căzut de pe catarg sau oprirea, prin rugăciune şi post, a furtunilor de pe mare.  După moartea sa cei care veneau în pelerinaj la biserica sfântul Nicoale din Constantinopol se vindecau de 
boli incurbaile.
Din veacul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstreaza la 
Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, unde se găseşte şi mormântul Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi. Numeroase biserici din ţară şi mai ales din Ardeal au hramul Sfâtului Nicolae.
Mos Nicolae în jurul lumii
În
 AustriaSfântul Nicolae este celebrat de toată lumea. Se spune că Dumnezeu a răsplătit generozitatea Sfântului Nicolae şi i-a permis să se întoarcă în fiecare an şi să aducă cadouri copiilor. Sfântul Nicolae, Nicolo sau Niklaus vine de obicei în seara de 5 decembrie sau în dimineaţa zilei de 6 decembrie. Este însoţit de îngeri care scriu într-un caiet faptele bune şi rele ale copiilor. În Austria, pe lângă îngeri un alt personaj îl însoţeşte pe Sfântul Nicolae. Krampus este un drac care îi pedepseşte pe copiii care nu au fost cuminţi sau care nu şi-au făcut temele. Dacă copiii promit că vor fi cuminţi, Moş Nicolae îi răsplăteşte cu dulciuri.
În 
Franţa, Sfântul Nicolae este aşteptat de toată familia, pe 6 decembrie, când bunicii le spun copiilor poveşti cu moşul cel darnic. Una dintre cele mai cunoscute poveşti este cea despre trei fraţi care s-au rătăcit. Un măcelar îi ademeneşte şi încearcă să îi omoare. Intervine însă Sfântul Nicolae care îi duce pe copii la familiile lor. Această poveste face ca Sfântul Nicolae să fie recunoscut ca protector al copiilor.
Acest eveniment este reprezentat în Franţa prin statuete şi picturi care îl arată pe Sfântul Nicolae înconjurat de copii. În ajunul zilei de 6 decembrie, copiii îşi lasă 
ghetuţele în faţa şemineului şi îi cântă moşului diverse cântece înainte de a merge la culcare. Dimineaţa, copiii găsesc ghetuţele pline cu ciocolată şi prăjiturele speciale. Pe lângă dulciuri, moşul lasă pentru toata lumea câteva nuiele. Chiar şi cei buni pot face o faptă urâtă într-o bună zi!
În Germania copiii îşi lustruiesc ghetuţele şi îşi ajută părinţii la curăţenia în casă. În seara de dinainte de venirea moşului, copiii lasă la fereastră 
scrisori cu lista a ce îşi doresc să primească. Pe lângă scrisoare, ei mai lasă şi morcovi pentru caii moşului. Moş Nicolae vine la miezul nopţii şi împarte dulciuri, fructe şi nuci copiilor cuminţi. Ceilalţi primesc câte o nuieluşă şi cartofi. Toate faptele copiilor sunt trecute într-un caiet şi mosul le va aduna pentru anul viitor.
Ajunul Sfântului Nicolae este o sărbătoare pentru întreaga familie. Se spun poezii, se cântă şi se colindă şi vecinii participă şi ei la sărbătoarea întregii comunităţi. În unele regiuni, copiii se costumează în moş Nicolae şi merg la colindat din casă în casă de unde primesc dulciuri.
În 
Ungaria, Moş Nicolae vine însoţit de un înger care împarte daruri copiilor cuminţi şi de Krampus care le lasă copiilor răi câte o nuieluşă. Sfântul Nicolae este celebrat în şcoli şi grădiniţe unde se organizează serbări.
În 
Italia, în ajunul Sfântului Nicolae, copiii pun pe o farfurie o listă cu cadourile pe care le doresc dar şi promisiunea că vor fi mai buni în anul care va veni. În timpul noptii, San Nicola îndeplineşte majoritatea rugăminţilor copiilor şi umple farfuriile copiilor cu  ciocolată, bomboane şi prăjituri. Această nopate este una magică pentru copiii care se trezesc entuziasmaţi a doua zi care continuă cu cântece şi poezii pentru Sfântul Nicolae.
În Olanda, la sfârşitul lui noiembrie, televiziunile anunţă venirea în oraş a Sfântului Nicolae. 
Sinterklaas intră în oraş pe un cal alb şi este primit de primar. Tot acum începe parada şi Sfântul Nicolae este plimbat prin tot oraşul. Cu o săptămână înainte de 6 decembrie, Sfântul Nicolae vizitează copiii din şcoli, grădiniţe şi spitale. Tot acum patiseriile şi brutăriile pregătesc o prăjitură  tradiţională  care îl reprezintă pe Sfântul Nicolae. Copii îşi lasă la geam sau la uşă ghetuţele şi darurile pentru caii moşului: morcovi, fân şi apă. În schimb primesc ciocolată şi bomboane.
La sărbătoare Sfântului Nicolae participă întreaga familie şi chiar şi adulţii primesc daruri. Acestea sunt împachetate în cutii imense sau sunt lăsate indicii pentru găsirea  darului. Cadourile sunt împachetate frumos, în hârtie colorată ce îl  reprezintă pe sfântul Nicolae. Toate darurile conţin şi o mică  poezie, care să se potrivească destinatarului.
Cine călătoreşte cu Moş Nicolae? Tradiţiile legate de Sfântul Nicolae variază de la regiune la regiune. Aceste lucru este evident atunci când vedem cine îl însoţeşte la împărţirea darurilor pentru copii. Aceste obiceiuri îşi au rădăcina în Evul Mediu. Sfântul Nicolae reprezintă binele, însă, de cele mai multe ori este însoţit de alte personaje ce semnifică răul. Aceste personaje sunt înfricoşătoare însă se află sub controlul Sfântului Nicolae.
În Olanda, Sinterklaas vine pe un 
cal alb uriaş. Sfântul Nicolae călătoreşte astfel în întreaga ţară şi vizitează şcolile şi casele copiilor. Tot pe un cal alb moşul vine şi în Belgia, Germania şi Polonia.
În Franţa, Belgia, Luxemburg şi Suedia Sfântul Nicolae vine cu un 
măgar încărcat cu jucării pentru copii. În Belgia, Germania, Polonia, Ucraina şi Austria îngerii sunt însoţitorii lui Moş Nicolae. Aceştia ţin evidenţa comportamentului copiilor şi îl ajuta pe moş la împărţirea cadourilor. În Cehia îngerii îi protejează pe cei mici de spiritele malefice.
Krampus este un 
personaj rău care îl însoţeşte pe Sfântul Nicolae în Austria şi Germania. De cele mai multe ori Krampus este înlănţuit ca să arate copiilor că nu le va face nici un rău însă faptele lor vor fi trecute într-un caiet.

Un comentariu:

  1. mmm, nu stiam despre Mos Nicolae atitea, multumesc mult pentru o asa informatie desfasurata...

    RăspundețiȘtergere