joi, 29 octombrie 2015

BIBLIOTECA - lumea cărților, inima cunoștințelor, templu cu povești pentru copii

Majoritatea dintre noi am călcat prima dată într-o bibliotecă îndrumaţi de părinţi, dirigintă sau din curiozitate. Acolo, printre cărţi, am descoperit o lume fascinantă, de nedescris, din care cu greu mai puteam pleca. Cu timpul, biblioteca ne-a devenit al doilea cămin, iar personajele poveştilor prieteni de încredere. Ajunşi la maturitate, continuăm să citim, chiar dacă mai puţin, şi ne îndrumăm proprii copii să citească, să descopere acea lume fascinantă de care ne este atât de dor uneori. 


Ce poate reprezenta biblioteca în era tehnologiei şi a gadgeturilor? Un loc cu adevărat magic, plin de culoare, lumină, jucării la tot pasul. Un spaţiu grozav unde micuţii pot găsi cărţi, divertisment, sfaturi de alfabetizare, precum şi alte informaţii valoroase. 
Cititul simulează experienţe reale, micuţii imaginându-şi peisajele, sunetele şi miresmele descrise în cărţile citite, experienţe pe care nu le pot reda nici televizorul, nici tableta, nici calculatorul. Într-un joc pe computer, poate că trebuie să salvezi o prinţesă, însă nu îţi pasă cu adevărat de aceasta, vrei doar să câştigi, susţine neurocercetătorul Susan Greenfield. Însă o prinţesă dintr-o carte are un trecut, un prezent şi un viitor, are legături şi motivaţii. Putem relaţiona cu ea, putem vedea prin ochii ei
Vizitele regulate la bibliotecă duc inevitabil la mult mai multă lectură. Şi lectura, după cum se pare, este aliment pentru creier! Studiile arată că cititul ajută la dezvoltarea creierului, mai ales în primii cinci ani de viaţă ai copilului. Atunci când micuţul lecturează, celulele creierului sunt literalmente pornite, legăturile existente între celulele creierului sunt consolidate, iar noi legături de celule sunt formate. 
De la autori consacraţi la teatru de păpuşi, bibliotecile oferă programe atractive după şcoală, menite să antreneze mintea micuţilor exploratori. Este imposibil ca micuţii să nu găsească măcar o carte care să-i intereseze, fie că e vorba de monştri, dinozauri, insecte invizibile sau zâne Măseluţă. 
Biblioteca secolului 21 nu are numai rafturi cu cărţi, ci şi audiobook-uri, filme, documentare, muzică, jucării, creioane colorate şi carioci, desene animate, care ajută la îmbogăţirea bagajului cultural al copiilor şi la dezvoltarea creativităţii. Este posibil să înveţe să tricoteze, să navigheze pe calculator, să deseneze, să planteze pomişori etc. 
În viaţa asta modernă, atât de agitată, nu ne rămâne decât să ne învăţăm copiii să se bucure de micile bucurii ale vieţii, una dintre ele fiind... LECTURA!
Citiți, citiți și iar citiți...

Publicat: D.Ț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu