luni, 10 august 2015

TU meriți mai mult...

Lectura a fost mereu un loc de refugiu, un mic paradis al cuvintelor, gândirii și înțelepciunii.
Din cărți învățăm cum și din ce e creată lumea, dar din ele ne și mai inspirăm. Astăzi, aș vrea să vă delectăm cu o mică poveste frumoasă, finalul căreia ne învăță multe...
Lectură plăcută!


FRUCTUL CEL MAI VALOROS


A fost odată un tată care avea trei feciori. Într-o zi îi cheamă la dânsul și le spune:

- Am să vă dau la fiecare câte o pungă cu galbeni. Mergeți în lume și căutați fructul cel mai valoros. Care dintr voi mi-l va aduce, am să-i dăruiesc jumătate din averea mea.

Feciorii luară pungile cu galbeni și porniră fiecare în trei părți ale lummii în căutarea fructului celui mai de preț. 

După trei ani se-ntoarseră cu toții la tatăl lor.

- Ei, zise acesta, întorcându-se cătr feciorul cel mai mare - ce mi-ai adus?

Băiatul îi răspunse: 

- Fructul cel mai valoros, tată, este acela care e cel mai dulce. Eu ți-am cumpărat o ciorchine de strugure. Dintre toate fructele pământului nostru, acesta e cel mai dulce.

- Bine ai făcut, spuse tatăl, mi-ai adus un fruct tare bun. Dar tu ce mi-ai adus? și se întoarce către feciorul cel mijlociu. 

- Tată, eu m-am gândit că fructul cel mai valoros este acela care se găsește cel mai rar. De aceea m-am dus în țările sudice și ți-am cumpărat fructe rare, ce nu cresc pe la noi. Uite: nuci de cocos, portocale, curmale, banane; din fiecare câte puțin, ca să ai de unde să-ți alegi: poftim ia ce-ți place!

 - Bine ai făcut, fiul meu, mi-ai adus fructe minunate. Am sa-mi aleg una din ele, zise bătrânul. Apoi se întoarce către feciorul său cel mai mic: 

- Dar tu, fiule, ce mi-ai adus? De ce te-ai întors cu mâinile goale?


 - Este adevărat, tată, că m-am întors cu mâinile goale, însă banii pe care mi i-ai dat nu i-am risipit pe fructe scumpe, ci m-am înscris la o școală. Trei ani de zile am tot învățat. Fructele pe care le-am cules nu se văd, pentru că ele se află în inima și în mintea mea. Socot, tată, că acestea sânt fructe valoroase...

Auzind aceste cuvinte, tatăl se bucură și zise:

 - Tu, mi-ai adus fructele cele mai scumpe, fiul meu! Tu meriți răsplata făgăduită, pentru că nu există fruct mai valoros ca învățătura.

Cules computerizat: D. Ț. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu