joi, 12 februarie 2015

Omagiu lui Petru Cărare


Petru Cărare, poet, prozator, dramaturg şi traducător..
Studii: Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste din Moscova (1956); cursurile Superioare de Literatură ale Institutului „M. Gorki” (1969)
Petru Cărare este, pe bună dreptate, primul şi cel mai mare scriitor satiric şi umorist din spaţiul dintre Nistru şi Prut. S-a născut pe 13 februarie 1935 în Zaim, judeţul Tighina. A lucrat la diverse publicaţii periodice („Tinerimea Moldovei”, „Cultura Moldovei”, „Chipăruş” ş.a.), a fost redactor la Editura „Şcoala sovietică”; secretar literar la Teatrul „Luceafărul”; director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor din Moldova. Debutează editorial cu volumul de poezii umoristice „Soare cu dinţi” (1962), urmat de „Trandafir sălbatic” (1965), în care condamnă viciile sociale. Apariţia vijelioasă a parodistului zeflemitor care ia în ţepi regimul n-a convenit şi el este trimis „în surghiun” la Teleneşti; i-a fost suspendat spectacolul „Umbra Domnului” şi arestată cartea „Săgeţi”. Totuşi, a semnat volumele „Zodia musafirului”, „Oglinzi”, „Parodii şi epigrame”, „Peniţa şi bărdiţa”, „Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme”, „Fulgere basarabene”, precum şi cărţi pentru copii, traduceri din poezia rusă şi universală.






2 comentarii:

  1. Foarte frumosă expoziţie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o mare bucurie pentru copii aceste cărțulii interesante și atât de captivant ilustrate! Sănătate ,domnule Petru Cărare!

    RăspundețiȘtergere