vineri, 13 februarie 2015

Legenda Sfîntului Valentin

    Află cum a apărut această sărbătoare:

În sec.al III-lea în Roma Antică majoritatea timpului se petrecea în războaie, dar soldaţii oricum se îndrăgosteau, se însurau şi… renunţau la posturile de slujbă. Însă împăratul Claudius era împotriva refuzurilor bărbaţilor la înrolare şi a interzis logodnele şi nunţile în imperiul claudist. Un preot creştin, pe nume Valentin, în secret, a cununat perechile care au apelat la dânsul. Când împăratul Claudius a aflat de acest fapt, a întemniţat preotul, care a murit în închisoare pe data de 14 februarie, şi de atunci toţi îndrăgostiţii pe pământ se felicita unul pe altul, fericiţi că sunt împreună.
O alta versiune spune ca Valentin îi ajuta pe creştini în vremurile persecuţiei. El a fost prins şi băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le “Amintiţi-vă de Valentin”.
În Republica Moldova, ziua îndrăgostiților sau Valentin și Valentina se sărbătorește de curînd, însă avem o altă sărbătoare națională a  românilor avînd sarginte dacică, dedicată tuturor inimilor îndrăgostite - Dragobete ~ 24 februarie.
Publicat : Pleșca M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu