vineri, 14 noiembrie 2014

TOLERANŢA - atributul umanităţii


       Într-o lume şi un timp al mondializării, diversităţii şi mobilităţii, toleranţa sau respectul pentru celălalt, în familie, în comunitate sau între state, este mai necesară decât oricând. 
În 1995, UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Internaţională a Toleranţei, pentru ca oamenii să conștientizeze pericolele intoleranţei, iar în anul următor Adunarea Generală a ONU a invitat ţările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a toleranţei şi păcii.
      Astăzi, opinia publică este mobilizată, pentru că "Intoleranţa nu va fi tolerată"
Declaraţia principiilor toleranţei
În 1986 reprezentanţii UNESCO reuniţi la Paris au enunţat Declaraţia principiilor toleranţei care o definea ca responsabilitatea care susţine respectarea drepturilor omului, a pluralismului, democraţiei şi a statului de drept, ca atitudinea activă de recunoaştere a acestor valori şi ca o virtute care face ca pacea să fie posibilă, înlocuind cultura războiului cu cea a păcii".
În esenţă, toleranţa nu înseamnă nici indulgenţă, nici indiferenţă, ci respectul şi aprecierea diversităţii culturale şi a formelor ei de expresiea opiniei contrare, a deciziilor altor oameni, grupuri, popoare sau religii. Toleranţa recunoaşte drepturile universale ale omului şi libertăţile fundamentale şi asigură supravieţuirea comunităţilor mixte în orice regiune a lumii.
      Declaraţia UNESCO susţine că toleranţa nu este doar o datorie morală, ci şi o cerinţă politică şi legală pentru indivizi, grupuri sau state.
Situează toleranţa în relaţie cu instrumentele internaţionale privind drepturile omului ratificate în ultimii 50 de ani şi subliniază că statele trebuie să adopte noi legi pentru a asigura egalitatea de şanse în societate.
Nedreptatea, violenţa, discriminarea şi marginalizarea sunt forme ale intoleranţei.
      Educaţia pentru toleranţă trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii şi către dezvoltarea capacităţii tinerilor de a judeca liber şi independent.
Diversitatea religioasă, lingvistică, culturală şi etnică nu trebuie să fie pretext al conflictelor, ci să îmbogăţească viaţa noastră comună.
În 1995, când a fost a proclamată data de 16 noiembrie drept Ziua Internatională a Toleranţei, UNESCO identificase 16 tratate, convenții, declarații și recomandări, toate legate de nevoia de toleranță, relevante și obligatorii și astăzi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu