joi, 10 ianuarie 2013

Respectul în stradă

Frunzărind astăzi o cărţulie mi s-au aruncat ochii la un proverb "Nivelul de educaţie a unui popor se judecă după ţinuta lui în stradă" E. de Amicis. Acest proverb a început să crească în minte şi să se ramifice, am început să o compar cu oamenii de azi, cu oamenii din stradă de la noi. Şi tot aşa gândindu-mă am hotărât să vă invit la lectură, ca să mă înţelegeţi mai bine.

Discuţie despre respect


După masă, a pornit între noi o discuţie despre respect.
- Iată, de exemplu, dacă eu stau pe scaun în autobuz, strigă nerăbdătoarea Liza, şi intră o bătrânică, eu imediat îi cedez locul!
- Asta orice prost o ştie! rosti răspicat Oganes. - Ar mai trebui să spui: "Luaţi loc, vă rog!" Ai înţeles, coţofano?
- Parcă nu-ţi ajunge o doagă! - se răsti la rândul său Dumitru. Ar trebui să-i spui acestei bătrâne: "Nu vă supăraţi, luaţi loc, vă rog!" E clar? Altfel poate să nici nu se aşeze.
- Bă, viţel ce eşti, până vei pronunţa tu lungul tău discurs, bătrâna poate să şi coboare din autobuz!
- Nu te agita, ca un căţel! Băbuţa nu-i atât de săltăreaţă.
... Discuţia despre respect a durat mult. Iar printre vorbe "apăreau" ba un măgar, ba un ţap, ba o cioară, ba un berbec.
Dupa S. Ivanov

Nu-mi rămâne decât să vă doresc o zi frumoasă şi să nu procedaţi aşa cum au făcut aceste două personaje. Dar ce părere aveţi despre respectul de la noi din stradă?

Diana Vasilos

2 comentarii:

  1. Marea problemă a tineretului de azi. Aş spune că noi nu am fost aşa! Dar mă tem să nu par cicălitoare. Atît vă doresc vouă, dar şi mie, ca blogurile noastre să ajungă la destinaţie! Succes şi la mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim mult. Da, foarte adevarat,e marea problema a tineretului de azi. Succese mari si voua si desigur blogurile noastre sa ajunga la destinatie si sa fie un pas spre educatie.

    RăspundețiȘtergere