luni, 30 ianuarie 2017

Legenda unui Geniu


Maria CHIRILĂ,
șef oficiu, Filiala Centrul Academic Internațional Eminescu
      
      Legenda unui Geniu începe într-o noapte de iarnă de la mijlocul secolului trecut. Într-o casă de căminar din nordul Moldovei, la Ipotești, un băiat pe nume Mihai, a văzut lumina zilei, fiind al șaptelea copil din unsprezece.
Să vă trăiască Mihai și să aibă noroc în viață. Dumnezeu să-l țină în viață și să ajungă departe. Astfel s-a încheiat slujba de botez a lui Mihai.
            Anul 1850, după cărțile vechi, era sub stăpânirea lui Venus, în popor – Luceafăr. Anume acesta era un semn, că în spațiul spiritual al Daciei, s-a ivit un geniu – Luceafărul culturii românești.    Astfel a început ora de lectură la Filiala CAIE pentru elevii de la Școala primară nr. 90, clasa I-a „B”, dirigintă doamna Iulia Budu și clasa a II-a „B”, dirigintă doamna Raisa Brânză. Atât elevii, cât și părinții care i-au însoțit, au ascultat cu mare atenție relatările despre copilăria lui Mihai Eminescu, despre jocurile, care de la vară la vară deveneau jocuri de poet: „de-a singurătatea”, „de-a visarea”, „de-a iubirea” etc.
            Apoi publicul a fost imaginar îndreptat spre Cernăuți, unde numai la 9 ani Mihai a plecat să învețe, lăsând în urmă casa părintească cu teii, satul și pădurea. Acolo la Cernăuți, a avut parte de un distins erudit, profesor de limbă română Aron Pumnul, care avea o bibliotecă extraordinară, ceea ce l-a făcut pe Mihai să se simtă bine în compania cărților. 
            S-a vorbit despre prietenul său devotat Ion Creangă, despre debutul cu prima poezie De-aș avea, pe care a trimis-o la revista „Familia”, despre schimbarea numelui din Eminovici în Eminescu. În continuare, toți cei prezenți, au declamat în cor versurile îndrăgite ale poetului Somnoroase păsărele, Revedere, Ce te legeni, Revedere ș. a.
            A fost o lecție eminesciană la care s-au prezentat și lecturat cărțile poetului, au fost nominalizate serviciile oferite de filialele BM „B.P.Hasdeu”, regulile de înregistrare și de împurmut a documentelor, utilizarea calculatoarelor oferite de Programul Novateca în Republica Moldova. Au fost mulțumiți că au descoperit o lume miraculoasă a cărților și un spațiu eminescian foarte atractiv și interesant, promițând că vor fi utilizatori fideli ai Centrului Academic Internațional Eminescu și prieteni buni cu cartea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu