marți, 8 septembrie 2015

INVITAȚIE LA LECTURĂ

   
 Antoine de Saint-Exupéry, s-a născut la Lyon în an. 1900. După ce îşi face stagiul militar la aviaţie, se angajează ca pilot civil, asigurând iniţial legăturile poştale între Franţa şi Africa, iar mai apoi inaugurează chiar linia de transporturi aeriene între Franţa şi Argentina. Începând cu anul 1928, când debutează cu volumul „Curierul de Sud” şi până în anul 1944, când va dispărea cu prilejul unei misiuni de război împotriva aviaţiei naziste, Antoine de Saint-Exupéry a scris numeroase cărţi: „Zbor de noapte”, „Pământ al oamenilor”, „Pilot de război”, „Citadele”, precum şi celebra sa creaţie alergică pentru copii „Micul Prinţ” – operă care pune în lumină spiritul său generos, credinţa în posibilităţile nelimitate ale omului de a atinge, prin sacrificii eroice, un ideal mobil, trezind sentimente de o puritate, pe care o cunoaşte doar nealterata lume a copilăriei noastre.
     „Micul Prinţ” este o poveste frumoasă, interesantă care învaţă pe copil ce înseamnă o prietenie adevărată şi dragoste autentică. O poveste care ne face cunoscuţi cu existenţa întregii noastre planete, cu universul lăuntric al fiecăruia dintre noi. Un volum în care cele mai profunde gânduri sunt expuse într-o limbă simplă şi emoţionantă, de o puritate plastică pe înţelesul fiecărei vârste. O carte care ne readuce în minte valorile morale esenţiale, cum ar fi: responsabilitate, dragoste faţă de tot ce ne înconjoară. Igor Creţu menţionează că în acest volum se vorbeşte şi „despre poluarea spiritelor unor categorii de oameni ce trăiesc într-o lume anacronică, dar încă tenace, oameni – care-şi atribuie calităţi, virtuţi inexistente: regi care acceptă jocul unei autorităţi imaginare, vanitoşi care pretind a fi elogiaţi, fără a merita câtuşi de puţin elogiile, oameni de afaceri, convinşi că până şi stelele pot deveni bunul lor personal... Sărăcia spirituală este preţul acestor false valori. Valorile autentice apar numai acolo unde se înfiripă o dragoste, o prietenie. „Micul Prinţ” e ferm convins că: Ochii nu văd adânc. Trebuie să cauţi cu inima. Numai cu inima eşti în stare să dai viaţă unei flori, să faci să înflorească o stea cât de îndepărtată. Şi asta numai dacă a rămas în tine o cât de mică scânteie din puritatea copilului ce-ai fost odată. „Micul Prinţ” a fost şi rămâne un mesaj înalt şi luminos, valabil poate mai mult ca oricând astăzi, în secolul nostru zbuciumat.”
     „Micul Prinţ” – cartea care ne luminează minţile şi ne face să gândim mai curat. O poveste care creează valori frumoase, pline de utilitate, o poveste actuală. CAI Eminescu vă invită să lecturaţi cartea „Micul Prinţ”, şi să aduceţi cu ea primăvara şi sărbătorile care se apropie mai luminoase şi mai pline de viaţă. Vă aşteptăm...reântoarceţi copilăria...
                                                                                                                       Diana Vasilos


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu