miercuri, 30 aprilie 2014

Simboluri - ale demnităţii naţionale

       
      Astăzi, 30 aprilie, într-o zi minunată de primăvară cu mult soare, copii de la Grădiniţa nr. 40, gr.14,  împreună cu doamnele educatoare Purice Stela şi Vasilache Tatiana, au făcut o vizită Centrului Academic Eminescu. Deoarece cu câteva zile în urmă, pe data de 27 aprilie am sărbătorit Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova, doamna Maria Chirilă, bibliotecar principal, le-a vorbit copiilor despre însemnătatea acestuia pentru poporul nostru. Tricolorul a fost desemnat oficial ca drapel de stat în anul 1990, la 27 aprilie, şi la data de 23 aprilie 2010, Legislativul a declarat această dată drept Ziua Drapelului de Stat. Drapelul de stat este asemănător cu cele ale Andorrei și Ciadului, dar evident nu are nici o legătură cu acestea. Este de asemenea asemănător cu cel al României, dar diferă prin proporția dintre lățime și lungime (1:2, al Republicii Moldova față de 2:3 al României), prin nuanţa albastrului și prin prezența stemei Republicii Moldova pe culoarea galben.

       Am fost surprinşi  de faptul că micuţii au ştiut versuri din imnul ţării noastre Limba noastră, un alt simbol al demnităţii de stat.  Întâlnirea de astăzi , a avut o însemnătate mare , deoarece copii în calitate de cetăţeni ai acestui stat trebuie să cunoască  că Drapelul - Tricolorul  simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.
Copii au fost îndemnaţi să onoreze cu sfinţenie simbolurile de Stat ale Republicii Moldova.  Discuţia de astăzi sa finisat pe versurile lui Ciprian Porumbescu - Cântecul Tricolorului.



Trei culori cunosc pe lume
Ce le ţin de-un sfânt odor.
Sunt culor de-un vechi renume
Suveniri de-un brav popor.

Roşu-i focul ce-mi străbate
Inima-mi plină de dor
Pentru sânta libertate
Şi al patriei amor.

Auriu ca mândru soare
Fi-va-l nostru viitor
Pururea-n eternă floare
Şi cu luci netrecător.

Iar albastrul e credinţa
Pentru naţiea ce-o nutrim,
Credincioşi, fără schimbare,
Pân-la moarte o să fim.

Pân-la cer şi cât în lume
Vor fi aste trei culori,
Vom avea un valnic nume
Şi un falnic viitor.

Iar când, fraţilor m-oi duce,
De la voi şi-oi fi să mor,
Pe mormânt, atunci, să-mi puneţi
Mândru nostru tricolor!”.
Publicat de Fărîmă M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu