marți, 26 aprilie 2016

LECTURÂND POVEȘTI CREȘTEM TALENTE




Elena DABIJA,
director, CAIE
Poveștile...
Leagănul bunicilor,
Leagănul părinţilor
Legănuţul tău.
E povestea minunată
Care-ncepe: „A fost odată...”
Dulce leagăn-legănel
Creşte neamu-ntreg cu el.
V. Romanciuc
            Pe parcursul a mai mulți ani echipa Centrului Academic Internațional Eminescu în parteneriat cu Grădinița nr. 40 a organizat și desfășurat Programul Ora Poveștilor, care a avut scopul să cultive dragostea pentru lectură și creația populară. La aceste ore copiii au descoperit lumea miraculoasă a poveștilor, deoarece s-au lecturat și vizionat povești, s-au desenat și confecționat eroii poveștilor îndrăgite, s-au înscenat pe roluri mai multe povești.
            Un moment festiv de totalizare a acestui program a fost organizarea concursului Scena copiilor, la care au participat mai multe grupe de copii. Juriul, în componența Elena Dabija, Maria Cristofor, Vera Diocher, Svetlana Ohladciuc, Galina Țurcanu, au evaluat concursanții la probele: decorul scenei, expresivitatea artistică, intonația, arta vorbirii, ținuta scenică și costumația.
            Fiecare grupă a decorat scena corespunzător poveștii iar copiii au ieșit în scenă în costumele eroilor și a început hora poveștilor îndrăgite: Capra cu trei iezi (grupa I); Căsuța iepurașului (grupa VIII și III); Cei trei purceluși (grupa VI); Ursul păcălit de vulpe (grupa IV); Teremok (grupa XIII); Mănușa (grupa XI); Cearta culorilor (grupa II); Micii doctorici (grupa VII); Poenița florilor (grupa XII).
            Membrii juriului au fost foarte severi, au apreciat competent și în comun acord au nominalizat rezultatele, oferind diplome și cadouri:
·         cu Premiul mare a fost nominalizată Grupa nr. II, care a înscenat povestea Cearta culorilor;
·         locul I a revenit Grupei nr. XI cu povestea Mănușa;
·         pe locul II s-au plasat Grupa nr. IV cu povestea Ursul păcălit de vulpe și Grupa nr. VII cu povestea Micii doctorici;
·         pe locul III s-au plasat Grupa nr. XII cu povestea Poenița florilor și Grupa nr. XIII cu povestea Teremok;
·         cu Mențiune pentru participare au fost nominalizați: Grupa I cu Capra cu trei iezi Grupele nr. VIII și III cu Căsuța iepurașului; Grupa nr. VI cu Cei trei purceluși.     Atmosfera de povești înscenate ne-a emoționat și încântat. Copiii au dat dovadă de talent și expresivitatea prezentării rolurilor, de gândire și imaginație creativă, de abilități de exprimare și comunicare. Copiii împreună cu educatorii s-au bucurat de nominalizări și cadourile primite.
            Am conștientizat faptul că citind povești copiilor îi educăm și-i facem să înțeleagă: ce este bine și ce este rău, cum trebuie să fim în raport cu alte persoane, ce este prietenia și dușmănia, fapta bună și fapta rea, cultivăm dragostea de carte și lectură și multe alte calități.
            Citiți povești! Povestea rămâne a fi leagănul tuturor, indiferent de vârstă, povestea ne duce peste mări și țări.








           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu