marți, 16 iunie 2015

EMINESCU DOINEŞTE PESTE SECOLE

Se împlinesc 126 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui mai mare şi mai drag poet al neamului românesc, Mihai Eminescu. Pentru a-l omagia pe scriitor, coloboratorii Centrul Academic Internaţional Eminescu au iniţiat o masă rotundă cu genericul Eminescu doineşte peste secole pentru elevii de la Centrele Comunitare pentru Copii şi Tineret (CCCT) Orizont şi Flacăra, însoţiţi de d-nele profesoare Raisa Rusu şi Alexandra Kaceanova. Am discutat despre viaţa şi activitatea poetului, axîndu-ne mai mult pe copilărie, anii de şcoală, povestindu-le copiilor mai multe momente hazlii din viaţa de elev a lui Eminescu. Le-am prezentat cea mai mare şi cea mai mică carte ce conţin creaţiile lui Eminescu şi  expoziţia Mihai Eminescu - cel mai drag poet cu explicaţiile de rigoare. Copiii au ascultat şi au recitat în cor cîteva poezii, Legămînt de Grigore Vieru dedicată poetului,Şi dacă, Somnoroase Păsărele (recitat de Bobotrîn Evelina). Cu interes deosebit au studiat  cărţile: Mihai Eminescu în grafica mondială de Nicolae Ioniţă; Mihai Eminescu  în filatelia şi Cartofilia Universală; Eminesciana plastică (39 reflecţii plastice la operele lui Mihai Eminescu) de Ion Daghi; Medalii Eminescu în Moldova şi în alte ţări de Ilius Popa; Eminescu în documente de metal de Maria şi Ion Dogaru şi valoroasele Manuscrise Eminescu.  A fost o atmosferă caldă, elevii au fost receptivi şi interactivi. Colaboratorii Centrului Academic Internaţional Eminescu au convenit cu pedagogii de la CCCT Flacara şi Orizont să organizeze întîlniri în fiecare joi a săptămînii (orele 15:00) pentru vizitatorii acestor centre. Credem ca este un lucru benefic şi cogntiv. Eminescu merită să fie cunoscut de la mic la mare, pentru că cine ştie cînd acest pămînt îşi va aduna sevele şi va mai da naştere unui asemenea Titan al culturii naţionale.

Larisa Arsenii. Colaboratoare a CAIE.

Maestru în artă

Impresiile participanţiilor:


Copii Centrului „Flacăra” mulţumesc pentru comunicarea interesantă a Centrului Academic Interaţional Eminescu despre poetul mult iubit Mihai Eminescu. Vă urăm Succes!

Copiii CCCT Flacăra,
pedagog Kaceanova Alexandra

Mă bucur mult că biblioteca aceasta încearcă să redea toate emoţiile şi sentimentele pe care Eminescu le-a suprapus pe foaie. Nu mulţi înţeleg firea şi gîndurile adevărate, singurătatea prin care a trecut şi totuşi dorinţa de a afla ceva nou şi a încerca să îmbunătăţească lumea. Aş dori ca toată lumea să cunoască adevăraţi eroi, iubitorii patriei noastre, aşa ca Eminescu, căci a fost un om cu gînduri mult mai înalte decît vă închipuiţi!

Bejenari Veronica,
absolventă a cl. a - IX-a


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu