Pagini

vineri, 1 iulie 2016

Povestea anotimpurilor

Frumoasa poveste despre anotimpurile toamna, iarna, primăvara și vara.

Trăia de mult un împărat iubitor de mare, îşi petrecuse un timp în larg, apoi cunoscuse o fată frumoasă, se însurase şi revenise în regatul lui. Mai privea marea doar de la fereastră, însă nu se departase de ea, valurile ei îi bucurau auzul. Împărăteasa i-a dăruit patru fete, el le spunea „cele patru încercări ale mele de a avea un băiat”.
Pe cea mare a numit-o Toamna. Toamna era zveltă, iubitoare de frumos, avea un rafinament aparte, decora minunat castelul, de la ea au învăţat şi surorile cele mici această artă. Toate croiau, însă toamna se ocupa de acele amănunte pe care doar un om iscusit le vedea. Era migăloasă, îndemânatică. Era o explozie de culoare.
Pe a doua a numit-o Iarna. Era când jucăuşă ca un fulg, când năvalnică şi geroasă. Uneori se înzăpezea în propria-i ninsoare. Iarna iubea copiii, sigur! Erau ca fulgii şi ea le pricepea jocul. Întindea în curtea palatului hore ale fulgilor în care se prindeau toate surorile.
Pe cea de-a treia a numit-o Primăvara. Timidă ca mugurii care stau să înfrunzească, frumoasă ca florile cireşului, împăciuitoare şi curajoasă, aparent curajoasă, de altfel fragilă. Primăvara ştia că atunci când se apropie furtuna o singură adiere a ei îndepărta norii.
Cea mică a venit mai târziu, când deja împăratul era sleit de puteri, nu era bătrân, dar se îmbolnăvise. A numit-o Vara. Vara  a dus în palat roiuri de fluturi, alaiuri de flori, clinchet de clopoţei, cer albastru fără nori. Era bucuria cea mai mare a împăratului. Parcă ştiuse Divinitatea că împăratul se apropie de marea călătorie, şi o înzestrase pe Vară cu toată bucuria, o semănase în privirea ei.
Cel mai mare merit în creşterea anotimpurilor l-a avut împărăteasa. Ea le-a învăţat să brodeze, să-şi croiască rochii, să facă dulceturi şi să-şi decoreze camerele.
Anotimpurile, sau cele patru surori, se adună în fiecare an, îşi unesc mîinile şi se rotesc în dansul anotimpurilor în jurul împărătesei care le-a zămislit.

Publicat: D.Ț.

2 comentarii:

  1. O poveste interesanta ce captiveaza interesul chiar si unui matur ,de asemenea si imaginile sunt placute.Va multumim pentru asa un material didactic!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere