Pagini

joi, 15 decembrie 2016

Curiozități


Iată câteva lucruri speciale despre Moș Nicolae pe care s-ar putea să nu le știi.

1. Numele de Santa Claus (MoȘ CrĂciun) – vine de la numele olandez al lui MoȘ Nicolae – Sinterklaas.
Numele de Santa Claus – sau al moșului următor care va veni, Moș Crăciun – vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae – Sinterklaas, sau Sfântul Klaus, adica Sfântul Nicolae. Poate primul lucru pe care nu îl știai despre Moș Nicolae este ca el este cel care a inspirat numele lui Moș Crăciun… de la Santa Claus, o derivație a numelui Nicolas.
2. Sfântul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a nascut în jurul anului 270 și a murit pe 6 decembrie 343.
3. Unde este acum Mos Nicolae și cum arăta el când trăia.
Relicvele sfântului Nicolas se află pe teritoriul mai multor țări, în mai multe biserici. Totuși, majoritatea oaselor sale se află într-o biserică din Bari, Italia. Bazat pe aceste relicve, o echipă de cercetători din Marea Britanie au reușit să reproducă grafic chipul lui Sfântul Nicolae. Moș Nicolae era o persoană scundă și avea nasul spart, cand a murit.
4. Traditia șosetelor vine de la Moș Nicolae
Tradiția de a pune șosete pentru cadouri, vine de la Moș Nicolae – acesta făcea daruri secrete copiilor, și unele din ele era să pună monede în șosetele lor.
5. Iarna începe odată cu venirea lui Moș Nicolae
Din popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barba albă, iar in această zi Moșul își scutură barba, deci trebuie să ningă. În această zi, se spune: A întinerit Sf. Nicolae. De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zăpadă care cade în luna decembrie, și se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adica va întoarce iarna. În ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se mărească: La Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziua cu cât se întoarce puiu-n găoace, zice poporul.
6. Tradiția crenguțelor care prevestesc rodul anului viitor
De Moș Nicolae, se fac vrăji, farmece și pronosticuri meteorologice, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează și rodul livezilor pentru anul viitor.
7. Măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie (sărbătorit de facto pe 19 decembrie de majoritatea bisericilor ortodoxe, din cauza decalajului dintre calendarul civil și cel bisericesc)
8. O părticică din moaștele Sfântului se află la Mănăstirea Aninoasa, com. Aninoasa, jud. Argeș
Sursa : desprecopii.com
Publicat: D.Ț.

Un comentariu:

  1. Mulțumim, mulți nu știau aceste amănunte intersante, după cum nu știu că substantivul Crăciun provine din limba latină „Creațione”=creație, Ziua Creatorului. (Biblia sugerează că Iisus, parte din Sf. Treime este Creatorul lumii.) Există lingviști care contestă etimologie Creațione=Crăciun, dar fără să aducă alte explicații mai plauzibile în loc. Prof. Cristian Petru Bălan

    RăspundețiȘtergere