Pagini

luni, 14 noiembrie 2016

TOTUL sau NIMIC

 „1984

Editura Hyperion, ne propune spre lecturare romanul „1984” de George Orwell. Un roman cu tema care  este actuală și în ziua de azi.
Romanul cuprinde 250 de pag. şi este de formatul A5.
Lucrarea lui George Orwell este sctructurată în trei părţi: Partea întîi; Partea a doau şi partea a treia.
George Orwell (1903-1950), nume de primă mărime al literaturii engleze, este un maestru recunoscut şi un clasic al genului de anticipaţie socială.
Ca tendinţe politice, Orwell a manifestat în permanenţă o simplitate faţă de cei de centru-stînga, fără a îmbrăţişa însă ideologia comunistă, pe care o şi critică într-o formă cît se poate de radicală în fabula politică „Ferma animalelor” şi în romanul „1984”.
Marele său roman „1984” demitizează ideologiile violente, generatoare de regimuri autoritare şi arată tragedia omului lipsit de sine, transformat într-un simplu şurubaş în angrenajul maşinii satanice a totalitarismului.
1984 reprezintă o meditaţie asupra destinului tiraniei în viitor. Este un roman politic, în care se prezintă o parte din viaţa lui Winston Smith, personajul principal al lucrării, sub presiunea guvernului totalitarist al Oceaniei.
Iar „Fratele cel mare stă cu ochii pe tine” reprezintă replica ce sugerează controlul şi implicarea excesivă a guvernării în viaţa fiecăruia, simbol ce descrie acţiunile şi organizaţiile Oceaniei.
Lucrarea reprezintă un mesaj de atenţionare la ceea ce va deveni actuala guvernare în viitor pentru populaţie şi la transformarea pe care aceasta o va produce societăţii. Orwell previzionează o societate distopică pentru viitor, care se caracterizează printr-o formă de guvernare autoritaristă sau totalitară, care exercită o presiune şi control social: „ cu gîndul că arice cuvînt al tău e ascultat, iar orice mişcare (atît cît era lumină), observată”.
Societatea distopică pe care autorul o vizualizează este dominată de anumite trăsături: este prezentată satisfacerea socială şi statul naţiune condus de o elită fără idei democratice, sisteme şi programe aducaţionale care îi obligă practic pe cetăţeni să adore statul respectiv şi guvernul său într-o încercare de a convinge că viaţa în cadrul statului respectiv este una corectă şi foarte bună, individualismul este interzis iar prezenţa unei figuri politice fantomice în fruntea statului este obligatorie, sistemul penal nu se bazează pe justiţie ci pe tehnici de tortură psihologică sau fizică.
Cartea s-a remarcat prin faptul că a avut un efect puternic şi a reprezentat un avertisment demn de luat în considerare pentru generaţia respectivă dar mai ales pentru cea viitoare şi subliniază importanţa alegerii unui guvern şi unde poate duce o greşeală la acest capitol.
Consider că este un roman bun, ce merită citit, acest roman ne învaţă să înţelegem oamenii, ne învaţă să nu facem greşeli, căci viitorul este în  mîinele noastre.
Această carte ne deschide ochii, ne descrie lumea monstruoasă, scoate masca de pe feţele oamenilor. Argumente găsim în roman ca: „Winston avu senzaţia că e un rătăcit într-un cadru de la fund de mare, într-o lume monstruoasă, el însuşi un monstru. Era singur. Trecutu murise, viitorul era de nepătruns. Războiul este pacea, Libertatea este robie, Ignoranţa este forţă”. Astăzi vezi numai frică, ură.
Volumul este un semnal de alarmă care o dată cu trecerea anilor el devine tot mai actual. Evidenţiază imaginea unui stat transformat într-un iad pe pămînt din cauza oamenilor şi a alegerilor făcute de aceştia, este una dintre cele mai strălucite satire care a fost scrisă vreodată la adresa totalitarismului şi a beţiei puterii, şi care, prezintă importanţă pentru înţelegerea istoriei moderne.
Ceea ce pentru mine a fost cutremurător în acest roman, este că mecanismul de tortură este atît de perfecţionat încît nu doar creierul lui Winston a fost spălat, nu doar în mintea sa s-a umblat, ci şi în sufletul său. A acceptat mecanic ceea ce i s-a impus de sistem. Astfel ne face să ne gîndim dacă nu cumva aceasta ar fi cea mai mare ameninţare pe care o aduce un regim totalitar eventualitatea de a anula total personalitatea umanităţii, de a anihila ceea ce reprezintă umanul din noi- spiritul umanităţii.

Rămîne să analizăm singuri dacă normalitatea de azi este într-adevăr a unei societăţi democratice în asamblu sau dacă nu cumva Fratele nostru cel Mare ne aşteaptă cu braţele deschise în „raiul” unui 1984 contemporan.
Publicat: D.Ț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu