Pagini

joi, 6 august 2015

Istoria invenţiilor




Afla cine a inventat ... şi cum ...

Păpuşa Barbie


A fost inventată în 1959 de Ruth Handler. Ideea i-a venit când a văzut că fetiţei ei îi face mare plăcere să se joace cu păpuşi adult făcute din hârtie. S-a încercat prin păpuşa Barbie® ca "visul fiecărei fetiţe sa fie proiectat în viitor. " - Ruth Handler. Păpuşa a fost numita Barbie®, după numele fetiţei lui Ruth Handler, Barbara. Barbie® a fost introdusă în lume la American Toy Fair în New York. În primul an, s-au vândut 351.000 de păpuşi Barbie® cu un preţ de 3$ pe bucată. Prima carieră a lui Barbie® a fost de manechin de modă adolescent. De-a lungula anilor, Barbie® are peste 80 de profesii: dentist, astronaut (in 1965, 1986, 1994), star rock, candidată la preşedenţie, profesoară, medic veterinar, soldat, cântăreaţa. Barbie® care merge la colegiu a fost introdusă în 1964. În 1975 a fost introdusă prima păpuşă Barbie® ca fiind atlet olimpic. În 1985 ea a primit primul său computer.
Păpuşa Barbie® a fost introdusă în Europa în 1961. Acum, păpuşa Barbie® este fabricată în mai mult de 140 de ţări din lumea întreagă şi a reprezentat peste 45 de naţiuni diferite. În 1980 au fost introduse primele păpuşi Barbie® negresa şi hispanica. În fiecare secunda, 2 păpuşi Barbie® se vând în lume.
Păpuşa Barbie® are 43 de animale de casă: 21 de câini, 12 cai, 3 ponei, 6 pisici, un papagal, un cimpanzeu, un urs panda, o girafă şi o zebră.
Numele întreg al păpuşii Barbie® este "Barbie Millicent Roberts". Este din Willows, Wisconsin si merge la şcoala Willows High School.
Are 5 surori: Skipper® introdusa în 1964, Tutti, Stacie® introdusa în 1992, Kelly® introdusa in 1995 si Krissy® în 1999. Barbie® are şi un prieten Ken® introdus la 2 ani după apariţia ei. Ken® a fost numit după cel de-al doilea copil al lui Ruth Handler.
Din 1959 au fost produse mai mult de 1 miliard de costume pentru Barbie® şi prietenii ei. Hainele au fost create de mari designeri de moda: designers Yves Saint Laurent, Christian Dior, Valentino, Perry Ellis, Oscar de la Renta, and Bob Mackie. Semnătura coloristica a lui Barbie® este "rozul Barbie". În 1999 a celebrat 40 de ani de la lansare ca fiind cea mai populara păpuşă din lume. Până să se inventeze papusa Barbie®, toate păpuşile erau bebeluşi.

Blue Jeans


Este cel mai faimos articol de îmbrăcăminte şi a fost inventat de către Levi Strauss. Levi a emigrat din Germania în Statele Unite în 1874 şi a petrecut câţiva ani la New York învăţând si făcând comerţ cu postavuri. În acelaşi timp, în California a izbucnit?goana după aur? şi a apărut o nevoie foarte mare de produse care să susţină această activitate. El paraseşte New York-ul şi se mută în California împreuna cu sora şi cumnatul său. Îsi deschide un magazin cu unelte pentru mineri, in care a adus si un balot de pânză foarte rezistentă, intenţionând să o vândă celor care vroiau să-şi confecţioneze coviltire sau corturi.
La scurt timp, un comerciant îl vizitează şi se interesează de aceasta pânză. Îi spune lui Levi că ar trebui să producă pantaloni din aceasta pânză, pentru că erau foarte utili celor care căutau aur în mine. Aşa că Levi Strauss a început să producă pantaloni care au avut un succes nemaipomenit printre mineri. Singura obiecţie a acestora era că pantalonii respectivi erau foarte aspri. Strauss a înlocuit pânza cu o altă mai moale, denumită pânza de doc pe care a adus-o din Franţa, dintr-o localitate numită de Nime.
Numele de jeans vine de la denumirea dată de marinarii din Genova, pentru că din aceasta pânză se confecţionau uniformele lor. Denumirea de blue (albastru) a fost dată pentru că pânza din care se confecţionau aceşti pantaloni era vopsită în albastru (culoare care se obţinea uşor din nişte plante foarte răspândite în USA şi Canada).
O alta problema foarte mare însă la aceşti pantaloni erau buzunarele pentru că se rupeau foarte repede. Un client numit Jacob Davis a avut ideea de a folosi capse care să prindă buzunarele de pantaloni mai bine. Davis a vorbit despre această idee lui Levi Strauss şi împreună au patentat-o în 1872. Astfel că, Strauss a început sa producă aceşti pantaloni folosind capse din cupru.
În 1886, Levi a cusut o eticheta din piele pe pantaloni care reprezenta imaginea a doi cai care trag în părţi opuse de o pereche de blue jeans. Acesta arată cât de rezistenti sunt pantalonii facuti de Levi Strauss. Blue Jeans au ajuns celebri datorita filmelor despre cowboy făcute la Hollywood.

Becul



Primul bec a fost inventat în 1800 de Humphry Davy, un om de stiinţă englez. El a inventat o baterie şi a conectat la ea 2 fire şi o bucată de carbon. Carbonul s-a aprins producând lumina. Acesta tehnică de obţinere a luminii s-a numit arc electric. Se considera însă că lumina electrica a fost inventată consecutiv de 2 oameni: Thomas Edison în SUA şi de Sir Joseph Wilson Swan în Anglia. Ca să se creeze lumina, este nevoie de un filament într-un balon fără oxigen pentru ca oxigenul face ca filamentul să ardă cu flacara. Primul care a inventat becul a fost Swan şi a descoperit că un filament facut din carbon functioneaza. El a avut probleme însă cu vidarea bulbului de sticlă - scoaterea completă a oxigenului din bulb. Edison a experimentat alte sute de filamente confecţionate din diverse materiale. În 1879 el a construit un mic bec pentru a fi utilizat în locuinţe. La început, filamentul însă nu a rezistat decât câteva ore şi s-a ars. La sfârşitul anilor 1880 a produs un bulb care a luminat 1.500 de ore.

Bomboanele


Ideea gustului de dulce a fost descoperit pentru prima dată de oamenii cavernelor care mâncau miere. De-a lungul timpului, egiptenii, arabii şi chinezii au preparat fructe şi alune învelite în miere. În Europa, în Evul Mediu, costul ridicat al zaharului a făcut ca bomboanele să fie o delicatesă pe care şi-o permiteau doar oamenii bogaţi. Bomboanele din zahar topit au devenit cunoscute în secolul XVII în Anglia şi în coloniile americane. Bomboanele se obţin simplu, prin dizolvarea zaharului în apă. Diferitele temperaturi de încălzire determina tipul de bomboane: temperaturile ridicate fac bomboanele tari, temperaturile medii fac bomboanele moi şi temperaturile joase fac bomboanele care se mesteca (jeleurile). Fabricarea dulciurilor s-a dezvoltat rapid ca industrie la începutul secolului XIX prin descoperirea sucului dulce din sfeclă. Fabricarea bomboanelor tari din mentă sau dropsuri din lămâie a devenit foarte populară.


Piscina
Arheologii au gasit dovezi ale existentei piscinei înca din anul 2.500 IC în Egipt. Ele erau de asemenea populare în antichitate şi în Grecia, Roma şi Asiria. În Roma, înotul făcea parte din educaţia baieţilor. De aceea românii au construit primele piscine. Se crede însă ca primul care a construit o piscină încălzită a fost Gaius Maecenas, în Roma în primul secol I.C. Oamenii însă au continuat să înoate în lacuri sau râuri până la mijlocul secolului XIX. În 1837, în Londra, Anglia, existau deja 6 piscine cu trambulina pentru sărituri. Când au început jocurile olimpice în 1896 a crescut popularitatea înotului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu