Pagini

vineri, 27 martie 2015

Cele mai frumoase fabule

Dragi cititori, Centrul Academic Internaţional Eminescu vă recomandă spre lectură antologia Cele mai frumoase fabule, de la editura Flamingo Gd. Cărţulia însumează cele mai populare fabule pentru copii selectate din opera maeştrilor demersului alegoric atât din literatura universală cât şi cea română.
   Fabula este, prin definiţie, o poveste cu tâlc, o istorioară moralistă, povestită în versuri, cu personaje necuvântătoare (adesea animale) ce critică moravurile societăţii, în general, sau defectele omeneşti, în particular. Alte caracteristici ale fabulei sunt: este compusă din naraţiune (un text epic, cu acţiune simplă, subiect, personaje, narator, cea mai folosită figură de stil fiind personificarea) şi morală uşor de înţeles, iar în plus – are un caracter educativ.
Ingenios prezentate şi splendid ilustrate, neuitatele istorii te vor ajuta să înveţi lucruri esenţiale despre viaţă şi vor fi un bun suport didactic pentru elevi şi profesori.

Vă propunem să lecturaţi fabula:
CĂMĂTARUL ŞI PORTOFELUL

Un cămătar se plimba odată printr-un sat şi şi-a pierdut portofelul plin de bani. Avea acolo o mie de galbeni. A anunţat că îi va da drept răsplată o sută de galbeni celui care îl va găsi. Un ţăran sărac l-a găsit. Era un om nevoiaş dar cinstit. S-a dus fără întârziere la cămătar şi i-a înapoiat portofelul cu bani. Cămătarul l-a deschis şi a numărat banii - erau o mie de galbeni.
¾   Mare şmecher mai eşti! Ţi-ai luat singur răsplata, ia spus el indignat săracului.
¾   Ce vrei să spui? a întrebat supărat ţăranul.
¾   Ştiu bine ce spun. În portofel era o mie şi o sută de galbeni acum este numai o mie. Asta înseamnă că ţi-ai luat deja răsplata din portofel.
¾   N-am luat nimic s-a apărat ţiranul. Să mergem la judecată, să hotărască judecătorul.
¾   Cum vrei, a consimţit cămătarul.
O să vedem de partrea cui va fi. Cămătarul se gândea că judecătorul nu va pronunţa o hotărâre împotriva unui om bogat. Aşa că au mers la judecător, iar acesta i-a ascultat pe amândoi. Judecătorul şi-a dat seama că bogatul cămătar minte.
¾   Eşti sigur că în potofel erau o mie şi o sută de galbeni! la întrebat pe cămătar.
¾   Da domnule judecător, a răspuns cămătarul.
¾   În acest caz, înseamnă că acest portofel nu este al tău, a spus judecătorul şi i-a dat portofelul ţăranului sărac.
Morala: Cine face fapte rele trebuie să plătească scump pentru ele.

Vă aşteptăm!
Publicat: Pleşca M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu