Pagini

vineri, 24 ianuarie 2014

Dicţionare despre civilizații (revistă bibliografică)

  La Centrul Academic Eminescu , a apărut o nouă colecţie de dicţionare dedicate copiilor, de la editura Cartier. Fiecare păginuţă a acestui minunat dicţionar este frumos ilustrată.
Dicţionarul... este o colecţie care propune o incursiune completă într-o civilizaţie. Datorită numeroaselor articole aşezate în ordine alfabetică sau tematică, sunt abordate toate subiectele importante. Sunt lucrări serioase şi amuzante totodată adresate unui public larg şi pasionat.



Dominique Joly. Dictionarul piratilor şi corsarilor / trad. din franceză – Ioan T. Bita. - Ch: Cartier, 2009. -124 p.

 Copiii, şi nu doar ei, au aici tot ce se poate şti despre aceşti aventurieri ai mărilor şi oceanelor, spaima regilor şi a bogaţilor. Iată o mostră de definiţie, care este totodată şi poveste: „Pe insulele pustiite de localnici, precum TORTUGA, bârlogul lor, aceşti bărbaţi de toate naţiile duc o viaţă sălbatică de vagabonzi. Ei taie lemne, vânează porci sălbatici şi pescuiesc de-a lungul coastelor… Când însă un vas spaniol li se arată la orizont, ei sar deîndată în bărcile lor proaste şi cârpite, dar pe care le ştiu bine manevra, şi se transformă în PIRAŢI de ocazie… sau în CORSARI, mandataţi de cine ştie ce guvernator”.
  
Michel Piquemal. Dictionarul indienilor / trad. din franceză - Corina Iftimia. - 
Ch: Cartier, 2009. -124 p.

 Aici sunt descrise obiceiuri, legende ale indienilor americani – extrem de atractive pentru copii. Spre exemplu: „Numeroase triburi desenează cu nisip colorat. Desenele cele mai renumite aparţin indienilor NAVAJO. Persoana care realizează aceste desene nu este propriu-zis un artist, ci mai curând un ŞAMAN, deoarece desenul său face parte din ritualul de lecuire a unui bolnav. Persoana respectivă pregăteşte mai întâi un pat de nisip pe care lasă să curgă prafuri de diferite culori care vor alcătui diferite motive. Desenele reprezintă oameni şi Spirite”.

 Daniel Royo. Dictionarul cavalerilor / trad. din franceză - Gabriela Siclovan. - Ch: Cartier, 2009. -124 p.



Cuprinde nu doar informaţii de la curţile regale ale altor timpuri, ci şi date despre cei care lucrau acolo – menestreli, jongleri, bufoni etc. Lectura cărţii se impunde de la sine, şi pentru cei care doresc să cunoască mai mult despre istoria evului mediu, dar şi pentru adulţii care au aceleaşi pasiuni.

Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu