Pagini

luni, 2 decembrie 2013

Pentru că au mai rămas câteva zile până la frumoasa sărbătoare Sf. Nicolae, Centrul Academic Internaţional Eminescu vă propune să citiţi magica legendă „Adevăratul Moş Nicolae ”!



Adevăratul Moş Nicolae


S-a născut în orientul Mijlociu, la aproximativ 350 de mile de la Betlehem, în a doua jumătate a secolului al III-lea. A fost episcop la Myra (astăzi Kale). Legenda povesteşte despre dragostea lui pentru copii, despre bunătatea lui şi despre miracolele pe care le-a făptuit. Cea mai cunoscută poveste este aceea care ne spune cum le-a ajutat pe cele trei surori sărace să se mărite. Fetele erau frumoase şi se trăgeau dintr-o familie nobilă, dar foarte săracă. După obiceiul timpului, fetele fără de zestre nu aveau nici o şansă să se mărite. Chiar dacă pragul casei lor îl treceau destui peţitori, care le apreciau frumuseţea şi inteligenţa, de îndată ce aflau că nu au zestre, nu se mai vorbea nimic de nuntă.

Episcopul Nicolae a auzit şi el de necazul celor trei surori frumoase şi s-a gândit să le vină într-ajutor. Era însă un om modest şi nu-i plăcea să dea bani direct, deci, s-a gândit la o cale prin care să-i poată dărui anonim. Când cea mai mare fată a fost înştiinţată că îi vor veni din nou peţitori, bunul episcop, noaptea, i-a aruncat în casă un săculeţ cu aur. Mai apoi, când cea de-a doua fată se pregătea să se mărite, la fel şi ea a primit în mod misterios un săculeţ cu aur. Când a venit vremea pentru cea de-a treia fată să se mărite, tatăl, nobilul sărac, era hotărât să afle cine este acela care-i atât de generos cu fiicele lui. Noaptea, când casa s-a cufundat într-un somn adânc, el a rămas treaz, stând la pândă. Când episcopul a poposit, tatăl fetelor l-a surprins asupra faptei. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a aruncat cel de-al treilea săculeţ cu
aur prin coş, acesta aterizând într-o şosetă care era pusă la uscat. Deci iată de unde provine obiceiul de-a pune şosete sau săculeţe de Crăciun deasupra şemineului, pentru ca Moşul de astăzi să pună acolo daruri pentru copiii cuminţi. Surprins asupra faptului, episcopul Nicolae s-a rugat de tatăl fetelor să păstreze secretul, dar, desigur, n-a trecut mult şi toată lumea a flat despre binefacerile lui. Cei trei săculeţi cu aur, pe care i-a dăruit Sfântul Nicolae celor trei surori, l-au făcut ca să ajungă în atenţia comercianţilor din Italia de Nord. El era reprezentat în statui şi imagini, ţinând în mâini cei trei săculeţi cu aur, iar mai târziu, când a devenit sfântul comercianţilor, sacii au devenit mingi de aur, care îi reprezentau pe cămătari.

Publicat de I. Ţurcanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu