Pagini

joi, 27 octombrie 2016

NE VEDEM LA BIBLIOTECĂ!

Centrul Academic Internaţional Eminescu îţi propune azi o carte captivantă ce face parte din concursul de lectură Bătălia Cărţilor
Vă aşteptăm cu drag!


Publicat: B.Olesea

marți, 25 octombrie 2016

luni, 24 octombrie 2016

CARTEA ȘI LUMEA EI

Cartea este cea care dezvoltă psihicul intelectual al copiilor şi anume datorită acţiunilor educative consecvente organizate prin intermediul literaturii. Copilul se cufundă într-un alt univers, graţie lecturii care, aproape întotdeauna, înseamnă o a doua naştere. Cartea înseamnă pentru el atât o bogată sursă de viaţă. Cât şi un mediator, un iniţiator. Cartea este produsul cultural cel mai simplu, cel mai puternic şi mai evocator, în măsura în care visul unui creator se combină cu propriile noastre vederi.

Desigur cartea pentru copii a fost şi va fi o temă de primă actualitate, deoarece ea este sursa educativă a copilului, este cea în care copilul îşi poate găsi un refugiu.
O colecţie de carte pentru copii este un întreg, un univers plin de cunoştinţe şi poveţe. În colecţie de carte se includ cele mai importante cărţi, cele care îl pot forma pe copil ca personalitate. Datorită cărţilor copilul îşi poate crea un viitor în care se va simţi liber şi încrezut în forţele proprii. Cărţile ne ajută să cunoaştem lumea în care trăim, să înţelegem rostul fiecărui lucru pe lume, să pătrundem în minunata lume a poveştilor. 

CAI Eminescu, iubeşte copiii, iubeşte frumosul. Iată că recent aici la CAI Eminescu au fost achiziţionate 11 cărţulii pentru copii  din colecţia "Cheiţa de aur" de la editura Prut Internaţional.
 Colecţia „Cheiţa de aur”, a fost inaugurată în anul 2004. Prima carte care a făcut parte din această colecţie a fost Punguţa cu doi bani de Ion Creangă.
Colecţia conţine imagini viu colorate, traduceri directe. Criteriul de vârstă este 3-8 ani. De aceea întâlnim în colecţie poveşti frumoase, cu un conţinut educativ şi care pune în mişcare mintea.
Aici întâlnim poveştile care îl fac pe copil să crească, sunt cărţile de care nu se poate lipsi nici un copil. Sunt cele mai cunoscute poveşti clasice din patrimoniul naţional şi cel universal. Sunt pline de ilustraţii frumos colorate, aici îşi vor face prieteni noi, îi vor reîntâlni pe cei îndrăgiţi eroi din minunata lume a basmelor.
O colecţie care atrage copilul ca un magnet. „Povestea este o specie a genului epic. În poveste sunt relatate întâmplări miraculoase cu forţe supranaturale, cu eroi fantastici şi reali, cu lupte permanente între forţele luminii şi ale întunericului”.
Colecţia Cheiţa de aur a mers pe principiul valoric, au ales cele mai de valoare cărţi, cele care sunt mai accesibile pentru copii. Au ales cei mai mari şi mai de vază scriitori, pentru a arăta copiilor că scriitori sunt peste tot, scriitori care scriu de dragul copiilor şi lucrările lor sunt capodopere. Desigur că au mers pe principiul diversitate geografică, creind un tablou general al marilor scriitori din Europa.
Vă invităm să savuraţi din plin poveştile cele mai cunoscute şi îndrăgite de către copii care au sosit acum la CAI Eminescu: Prinţesa cea isteaţă sau Aventurile Finuţei de Charles Perrault; Fata din soc de Hans Christian AndersenVarza fermecată de Fraţii GrimmApa vieţii de Fraţii GrimmPriveghitoarea de Hans Christian AndersenRăţuşca cea urâtă de Hans Christian AndersenLebedele de Hans Christian AndersenNeisprăvitul de Charles PerraultPiele-de-Măgar de Charles PerraultPovestea lui Stan Păţitul de Ion CreangăLupul cel alb şi ciuboţelele roşii de Charles Perrault Aceste volume trezesc la copii curiozitatea. Datorită acestor poveşti, se dezvoltă la copii gustul pentru categoriile estetice, fundamentale, unei conştiinţe, pentru valorile universale: Adevăr, Frumos, Bine, Dreptate şi pentru recoltarea sentimentelor: duioşie, blândeţe, plăcere, puritate etc.
Basmele sunt una din cele mai timpurii forme ale ficţiunii, care nu şi-au pierdut niciodată efectul magic pe care îl au asupra copiilor. Faimoşii culegători şi repovestitori ai basmelor sunt: Fraţii Grimm, Charles Perrault, Hans Christina Andersen etc. din această colecţie.
Cheiţa de aur se bazează pe teme actuale, interesante cititorului, dar şi utile. Aceste cărţi trezesc curiozitatea şi stimulează imaginaţia.
 Regăsim cartea utilă, captivantă, atrăgătoare.
Rolul acestor poveşti în viaţa copiilor este deosebit de important. Ele dezvoltă imaginaţia, îmbogăţesc vocabularul, educă anumite trăsături morale, fiind totodată şi un valoros izvor de cunoaştere a trecutului.
Au inclus aici autori care au ştiut cum să îmbine utilul cu plăcutul şi când au creat aceste opere au ştiut din start că aceste cărţi le vor citi copiii.
Colecţia Cheiţa de aur a trecut în revista sa marii autori din literatura universală, care au scris cărţi esenţiale, ce trebuie să le aibă orice copil:Charles Perrault, Fraţii Grimm, Hans Christina Andersen. Dar, găsim şi autori din Basarabia, cum ar fi: Ion Creangă, unde în poveştile sale „cei răi sfărşesc prin nimicire, triumful revenind eroilor adevăraţi, cu alese calităţi estetice. Eroii lui Creangă au încredere în victoria binelui, sînt optimişti şi se luptă pentru înlăturarea răului”. 
Vom mai menţiona că Cheiţa de aur ea în consideraţie şi cele 4 principii ale machetării. Datorită acestei machetări cărţile sunt bine organizate, au logică, atrag atenţia, sunt mai uşor de citit şi informaţia este mai bine asimilată. Coperta este colorată, este plasată o imagine care corespunde textului, poveştii, imaginea vorbeşte despre tema poveştii, este plasată pe toată coperta şi deja atrage mult mai mult cititorii, dornici de a lua în mână şi a o citi, răsfoi. La fel şi în interiorul cărţii vom găsi pe fiecare pagină imagini viu colorate. Imaginile corespund cu textul. Coperta este de carton, foile din carte sunt de calitate, sunt de formatul A5 nestandard. Imaginile din carte dau o notă de relaxare, de o mai bună imaginaţie, adica copilul citind îşi imaginează acele momente. În momentul acela când copilul vede imaginea, el înţelege mai bine textul şi îl face să vrea să citească toată cartea cu nesaţ, informaţia devine utilă şi dă frâu liber imaginaţiei.
Un criteriu esenţial este calitatea, colecţia Cheiţa de aur oferă această calitate, chiar a mers pe acest principiu. Textul transmite emoţii. Această colecţie a inclus cărţile care îi lărgeşte copilului în continuare cunoştinţele despre lume, îi familiarizează cu tipuri umane şi relaţii sociale, le deschide poarta frumosului, dezvoltându-le  sensibilitatea şi imaginaţia.
Cărţile sunt  atrăgătoare, comode de a fi citite, conţin informaţii utile, interesante, pline de aventură. Ele creează gândirea copilului. Cărţile sunt accesibile, corespund vârstei, au scop educativ, căci aici intră poveştile, povestirile lui Creangă, Fraţilor Grimm, Hans Christina Andersen
Sperăm că v-am trezit curiozitatea şi că o să ne vizitaţi ca să lecturaţi aceste minunate poveşti din această colecţie.
Publicat: D.Ț.

sâmbătă, 22 octombrie 2016

AVENTURILE UNEI FRUNZE DE TOAMNĂ

A fost odată, tare demult un împărat bătrân care avea numeroși slujitori voinici ca ursul și tari ca piatra. Aceștia își asumau răspunderea asupra unor sute de copile care mai de care mai blânde și mai frumoase. Omenii încă de mult, pe acest bătrân împărat l-au numit Copac, pentru că sta de veghe toată noaptea și toată ziua adăpostește pe toți trecătorii lasându-i să stea la umbra frunzelor care erau copilele.
Slujitorii, după iscusința lor aveau nume de ramuri. Toți aceștia formau împreuna un singur copac cu multe ramuri și frunze, un copac batrân de neîntrecut la numărul anilor.
Ziua era tot mai zglobie și copacul juca diferite jocuri cu ramurile și frunzele care trăiau în liniște și pace.
Într-o zi se năpusti asupra lor un vânt tare și puternic de spărgea ferestrele oamenilor și ridica în slavă hârtiile și praful de pe drum. Atunci, copacul tată-împărat chema toate frunzele și pe toți slujitorii și le spuse:
- Dragii mei copilași, suntem aproape în pragul despărțirii, vântul suflă aspru spre frunze fără pic de milă. Nu se știe care dintre voi va așterne un covor de rugină și nici nu se știe care va avea mai multe zile.
Eu, ca tată, vă sfătuiesc să nu umblati hai-hui, ci tineți-vă de frunza mamă și aveți grijă să nu vă dezlipiți de ea.
Vorbele împăratului sunau tare și zgomotos: se auzea cum vântul trece prin el ca o sabie, se vedea cum tremura și cât pe ce era să se aplece la pământ cu toată împărăția.
Dar să lăsăm asta pentru mai târziu și să vedem ce s-a întâmplat mai departe.
Mezina , frunza rea și neascultătoare dar totodată grijulie pentru împărățiile din jur, se strecura pe sub ramuri și o lua din loc prin vecini să vestească de sfaturile bătrânului. Merse ce merse din loc în loc și mai vestea pe câte un împărat care îi ieșea în cale de primejdia și nenorocirea ce avea să urmeze. Unul dintre împărați o opri din drum și o lua de mână zicându-i:
- Draga mea copilă, dulce și blajină, am aflat ce vremuri vor veni dar de asta nu-ți face griji și să nu-ti fie teamă.
Să știi că va veni toamna.
Fata-frunză făcu niște ochi mari și își închipui că toamna este un monstru, o stafie, o sperietoare de ciori, ori un cântec, un leagăn, un copil ...
- Ce-ar fi să-l întreb "cum e toamna?", își zise în gând mezina frunză.
Și hotărâtă de acest lucru prinse curaj și spuse:
- Bătrânule unchi, ce este toamna?
- Toamna este a treia fiică a anului ce coboară din înaltul cerului să-și aștearnă trena ei de culoare galben-brun-arămie, trena fiind voi frunzele care veți așterne un covor de rugina peste întreaga natură. De cum sosește de pe dealuri, începe a stropi cu mănunchi de ciumafai, natura udă, dând pentru ea culoarea ei simbolică de toamnă. Atunci soarele va coborâ spre asfințit. Răcoarea va brăzda întinsul și deodată sămânța se va scutura, frunzele ingălbenite se vor desprinde de pe ramulrile copacilor și se vor cufunda într-un somn adânc pentru totdeauna. Bruma rece și vântul sturlubatic sunt prieteni nedespărțiți ai toamnei. Împreună vor salta frunzele în sus până în înaltul cerului iar apoi le vor lăsa din nou pe pământ. Voi, vă veți apleca în fața toamnei părăsind copacul definitiv, tatăl care v-a susținut atâta timp în adierea vântului slab. Dar pentru oamnenii vrednici, toamna este ca o pagină din cartea vieții care își aduce roadele ei cu ea. De cum o zăresc se apuca cu grijă să-i culeagă veșmintele cum sunt: perele, merele, nucile, gutuile pentru care au muncit tot anul. Dar toamna nu este mai prejos căci ea e mândră și fericită de vrednicia lor și de aceea le acordă toată încrederea și speranța ei.
După câteva secunde, din fantezia povestirii fata frunză făcu niște ochi mari și galbeni ca semn de dezmorțire, îl salută cuviincios pe batrânul copac, îi spuse "la revedere" cu un glas stins subțire și se îndrepta iute spre casa părintească. Ajunsă acasă fu întrebată de parinți pe unde a umblat iar ea, cu lacrimi în ochi, istorisi tot ce i s-a întâmplat.
Cum termina, se uita pe dealuri și frumoasa toamnă se apropie de ea.
Fructele îi țineau trena, coronița de flori strălucea din ce în ce mai tare, în calea ei se așeza frunze de miresme de flori. Dar, în sfârșit, ajunse la tatăl împărat și cu încuviințarea lui lua toată calea frunzelor, copilele și le duse cu ea, rămânând în urmă dorul părinților, lacrimi amare, pustietate, iar înainte frunze ce se roteau în jurul toamnei.
Doar o urmă a mai rămas, o lacrimă de frunză și roua ce se așeza pe copacul împărat. El urma să stea de veghe și să adăpostească în continuare toți trecătorii care făceau popasuri sub el.

Publicat: D.Ț.

Serviciul CreatART

                             


   


luni, 3 octombrie 2016

FANTEZIILE TOAMNEI LA NOCTURNĂ

Ziua de vineri, în ultima zi a lunii septembrie a fost organizată Nocturna Bibliotecilor. Centrul Academic Internațional Eminescu a avut în program și un atelier de creație la care au participat toți doritorii. Deoarece afară e un anotimp frumos, o toamnă caldă și colorată, am decis ca și atelierul nostru să-l numim Fanteziile toamnei, unde copiii și-au pus imaginația și creativitatea creând ceva din frunzele multicolore. Cu ajutorul fanteziei lor am redescoperit farmecul acestui anotimp frumos. Echipa Centrului Academic Internațional Eminescu le-a mulțumit pentru participare și le-a dăruit in dar câte o carte recent editată Eternități Spulberate Adun  de Alexandrul Pascal, care a fost prezentată în cadrul Nocturnei Bibliotecilor.







NE VEDEM LA BIBLIOTECĂ CU DRAG

Scriitoarea și vecina Centrului Academic Internațional Eminescu d-na Elisaveta Lidia Hlib, ne-a bucurat din prima zi a săptămânii venind în dar cu două cărți noi Zâna de pe lună și Cățelușul năzdrăvan din seria Învăț să citesc fluent. Cartea Zâna de pe lună a fost premiată la Salonul Internațional de Cartepentru Copii și Tineret, ediția a XX-a, 2016. Doamna a găsit locul potrivit, venind cu laptopul personal pentru a lucra la noua sa carte Legendele Zânei Fauna. Echipa CAIE e bucuroasă și așteaptă cu nerăbdare împreună cu utilizatorii săi apariția cărții la lumina tiparului, o nouă carte în lumea mare a cărților. Mulțumirile noastre pentru cărțile dăruite.








Elena Dabija,
director CAIE