Pagini

vineri, 28 noiembrie 2014

Mark Twain - un titan al literaturii americane

Cărţile mele sunt ca apa. Cărţile marilor genii sunt ca vinul.
 Din fericire toată lumea bea apă.

Samuel Langhorne Clemens (n. 30 noiembrie 1835 – d. 21 aprilie 1910), cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist și umorist american, autorul popularelor romane „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.
În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul și buna sa dispoziție, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. În 1907, publicul s-a înghesuit la Expoziția Jamestown doar ca să-l zărească pe Mark Twain. S-a bucurat de prietenia mai multor celebrități, între care autorul și criticul literar William Dean Howells, politicianul și autorul Booker T. Washington, inginerul și inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller și magnatul Henry Huttleston Rogers. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost „părintele literaturii americane”.Twain a murit în 1910 și este înmormântat la Elmira, statul New York.


„Mark Twain a dat bucurie - distracţie cu adevărat intelectuală - la milioane de oameni, iar operele sale vor continua să facă plăcere altor milioane din generaţiile următoare... Umorul său a fost american, dar el a fost aproape la fel de apreciat de englezi şi alte naţii ca şi de conaţionalii săi. El a creat o parte trainică a literaturii americane.”

William Howard Taft, 
preşedintele Statelor Unite, 1910



marți, 25 noiembrie 2014

În vizită la micuţii de la Grădiniţa 40

Zilele trecute, d-na Lilia, educator la Grădiniţa nr. 40, a solicitat să venim cu o mică
comunicare la tema “Animalele domestice”, pentru micuţii din grupa nr. 1. D-na Olesea a fost receptivă la propunerea doamnei şi a plecat astăzi, 25 noiembrie, entuziasmată cu o desagă plină de cărţulii, pline cu poveşti, poezii, fabule, ghicitori despre micii prieteni ai omului – animalele. A fost citită povestea “Iepuraşul cel isteţ” de Maria Osaianu Niconov, după care copiii au dat răspuns ghicitorilor. Copii au fost curioşi şi activi.








În lumea cărților cu poetul Titus Știrbu


Astăzi, 20 noiembrie, Centrul Academic Eminescu a organizat extramuros împreună
cu elevii de la liceul Liviu Rebreanu o întâlnire cu poetul, parodistul, Titus Știrbu. Venind cu glume și ghidușii, i-a dăruit copiiilor claselor I o adevărată sărbătoare. Titus Știrbu, poetul copilăriei, este mult așteptat de către cititorii-copii. Cărțile sale sunt foarte  îndrăgite, răsfoite şi citite. Prin poeziiile sale poetul îi îndeamnă pe copii să fie buni, disciplinați și devotați cărții. Umorul fin, râsul sarcastic, maniera de ai capta atenția, i-au făcut pe copii să fie mai degajați, să reacționeze cu sinceritate la cele auzite. Copiii la rândul lor, au declamat poezii, au prezentat scenete, i-au adresat întrebări despre tainele creației sale.
În final fiecare copil s-a ales cu câte o carte cu autograf, iar poetul - cu florile recunoștinței.


Lidia Mucuța, bibliotecar şef, liceul L. Rebreanu






Petru Cărare - un poet al copiilor



Copilăria nu este o vârstă. Este o lume. De aceea, dragă cititorule, te poţi oricând întoarce. Poţi oricând să baţi, cu sfială sau cu îndrăzneală, cu nostalgie sau cu bucurie, la uşiţa ei. Centrul Academic Internaţional Eminescu, vă propune să pătrundeţi în misterele  copilăriei prin poeziile lui Petru Cărare. Patru cărţulii cu poezii atractive cu personaje din lumea plantelor şi animalelor, ce vor fi cu siguranţă îndrăgite de cei mici. Grafica deosebită, ajută la înţelegerea textelor.

By Marcela P.


miercuri, 19 noiembrie 2014

Cărţile copiilor

(revistă bibliografică)

Centrul Academic Internaţional Eminescu, vă propune câteva cărţulii  pentru copii, ale scriitorilor contemporani din Republica Moldova. Cărţile se impun atât prin cuvinte potrivite ale poeţilor şi prozatorilor , cât şi prin ilustraţii vii, atractive pentru copii, realizate de graficieni talentaţi din diferite generaţii.



vineri, 14 noiembrie 2014

TOLERANŢA - atributul umanităţii


       Într-o lume şi un timp al mondializării, diversităţii şi mobilităţii, toleranţa sau respectul pentru celălalt, în familie, în comunitate sau între state, este mai necesară decât oricând. 
În 1995, UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Internaţională a Toleranţei, pentru ca oamenii să conștientizeze pericolele intoleranţei, iar în anul următor Adunarea Generală a ONU a invitat ţările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a toleranţei şi păcii.
      Astăzi, opinia publică este mobilizată, pentru că "Intoleranţa nu va fi tolerată"
Declaraţia principiilor toleranţei
În 1986 reprezentanţii UNESCO reuniţi la Paris au enunţat Declaraţia principiilor toleranţei care o definea ca responsabilitatea care susţine respectarea drepturilor omului, a pluralismului, democraţiei şi a statului de drept, ca atitudinea activă de recunoaştere a acestor valori şi ca o virtute care face ca pacea să fie posibilă, înlocuind cultura războiului cu cea a păcii".
În esenţă, toleranţa nu înseamnă nici indulgenţă, nici indiferenţă, ci respectul şi aprecierea diversităţii culturale şi a formelor ei de expresiea opiniei contrare, a deciziilor altor oameni, grupuri, popoare sau religii. Toleranţa recunoaşte drepturile universale ale omului şi libertăţile fundamentale şi asigură supravieţuirea comunităţilor mixte în orice regiune a lumii.
      Declaraţia UNESCO susţine că toleranţa nu este doar o datorie morală, ci şi o cerinţă politică şi legală pentru indivizi, grupuri sau state.
Situează toleranţa în relaţie cu instrumentele internaţionale privind drepturile omului ratificate în ultimii 50 de ani şi subliniază că statele trebuie să adopte noi legi pentru a asigura egalitatea de şanse în societate.
Nedreptatea, violenţa, discriminarea şi marginalizarea sunt forme ale intoleranţei.
      Educaţia pentru toleranţă trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii şi către dezvoltarea capacităţii tinerilor de a judeca liber şi independent.
Diversitatea religioasă, lingvistică, culturală şi etnică nu trebuie să fie pretext al conflictelor, ci să îmbogăţească viaţa noastră comună.
În 1995, când a fost a proclamată data de 16 noiembrie drept Ziua Internatională a Toleranţei, UNESCO identificase 16 tratate, convenții, declarații și recomandări, toate legate de nevoia de toleranță, relevante și obligatorii și astăzi.


joi, 13 noiembrie 2014

Haideţi să citim poveşti...

Oare cui nu-i plac poveştile? Cele care îţi colorează ziua, îţi fac o bună dispoziţie şi te readuc în dulcea copilărie...
Haideţi să citim împreună azi o poveste bună, o poveste cu tâlc, după o fabulă de Jean de La Fontaine

LEUL şi ŞORICELUL

Într-o zi, Leul, ajuns la capătul răbdării, spuse:
- Chiar aş vrea să ştiu cine tot fură din proviziile mele - tocmai de la mine, regele pădurii! Jur că, dacă voi găsi hoţul, îl fac bucăţele!
Ei, da! Maiestatea Sa Leul era de-a dreptul supărat. Chiar în seara aceea, se ascunse după un colţ al cămării, aşteptându-şi victima, când văzu deodată ţâşnind un şoricel, care luă iute-iute o bucăţică de brânză.
- Stai pe loc! porunci Leul, cu glas tunător. Te-am prins, în sfârşit, asupra faptului! Vei avea sfârşitul pe care îl meriţi, hoţomanule!
   Şoricelul, care împietrise de frică, lăsă să-i cadă bucata de brânză şi zise:
- Mărite rege, te rog, nu mă pedepsi. E adevărat că am furat, dar îţi jur că nu se va mai întâmpla niciodată. Dacă îmi cruţi viaţa, îţi promit că voi sări şi eu în ajutorul tău şi-o să te salvez când vei fi la nevoie!
- Ha, ha, ha! izbucni în râs Leul. Ce să faci? Să-mi salvezi viaţa? Tu, mie? Dar nu vezi că eşti mic cât o musculiţă? Asta chiar că-i hazliu! Ei bine, te voi lăsa să pleci, pentru că îmi eşti simpatic, dar să nu te mai văd niciodată, ai înţeles?
   După câteva zile, în împrejurimi sosi circul. Stăpânii acestuia căutau lei pe care să-i dreseze pentru un număr extraordinar şi dădură chiar peste Leul nostru, pe care îl prinseră într-o plasă.
 - Iată-mă, am venit să te salvez! îi strigă şoricelul, dând fuga la el şi începând să roadă firele plasei.
    Nu după multă vreme, Leul era deja liber şi-şi privea, neîncrezător şi spăsit, salvatorul.
 - Ţi-am promis că într-o zi te voi ajuta, spuse Şoricelul. Şi promisiunea făcută e datorie curată! Adio, Leule!

Sper că va plăcut povestea şi că aţi făcut o concluzie bună.


Postat: D.Ţ.

joi, 6 noiembrie 2014

Convenţia privind drepturile copiilor pe înţelesul tuturor

"În micile universuri, în care copiii îşi duc existenţa… nimic

 nu este resimţit mai acut decât nedreptatea."

Ch. Dickens


marți, 4 noiembrie 2014

1001 IDEI PENTRU O EDUCAŢIE DE CALITATE

Educaţia este o cultură a caracterului, o obişnuinţă contra naturii, dar şi singura care-i distinge pe oameni. Este o artă, care face să treacă conştientul în subconştient, este un fapt al şcolii, şi al unei virtuţi, pe care o porţi cu tine.


Sistemul educativ din Moldova în prezent are ca obiectiv, nu doar să implanteze valori morale şi culturale, dar şi să schimbe atitudini, comportamente, mentalităţi. Petru toţi cei care contribuie la creşterea, îngrijirea şi dezvoltarea copiilor: părinţi, educatori, cadre didactice, vă propunem câteva ghiduri în domeniul educaţiei, care vă vor orienta acţiunile dumnevoastră în scopul sprijinirii şi stimulării învăţării, dezvoltării normale şi depline a copiilor!

Vrânceanu, M. 1001 idei pentru o educaţie timpurie de calitate/ Centrul educaţional Pro Didactica. - Ed. a 2 -a. - Chişinău: S.n., 2013 Tipografia - Sirius SRL. - 170 p.

Pe paginile acestui ghid ve-ţi găsi răspunsuri pentru dilemele cu care vă confruntaţi în proiectarea activităţilor pe centre, idei privind etapele - cheie în evoluţia copilului, cerinţe psihopedagogice faţă de elaborarea,selectarea şi adaptarea materialelor didactice, adevăruri universale despre joc şi jucărie, sugestii pentru perfecţionarea cadrelor didactice, reflecţii asupra colaborării grădiniţă - familie - comunitate, prin acestea înţelegându-se o bună comunicare între noi - cei responsabili de dezvoltarea armonioasă a copiilor.




Vrânceanu, M. / Pelivan, V. Incluziunea socio - educaţională a copiilor cu dizabilităţi în instituţia preşcolară / Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. - Ed. a 2 -a. - Chişinău: S.n, 2013 Tipografia - Sirius SRL. - 300 p.

Ghidul Incluziunea socio - educaţională a copiilor cu dizabilităţi în instituţia preşcolară reprezintă un instrument operaţional care va facilita activitatea cadrelor didactice şi manageriale, a specialiştilor din serviciu de asistenţă specializată şi a părinţilor. Acesta reprezintă un set de explicaţii, recomandări şi aplicaţii practice care vor deveni o sursă de informaţii relevante privind procesul socio - educaţional inclusiv: crearea unui mediu de acceptare, ajustarea strategiilor din curriculum la nevoile copiilor cu cerinţe educative speciale, elaborarea planurilor de intervenţie indivitualizată, etc.



Standarte de învăţare şi dezvoltare pentru copilul de la naştere până la 7 ani: Standarte profesionale naţionale pentru cadrele didactice din instituţiile de educaţie timpurie / Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. - Ed. a 2 -a. - Chişinău: S.n., 2013 Tipografia -
Sirius SRL. - 170 p.



 Acest ghid vă propune să faceţi cunoştinţă cu actualele standarte de învăţare şi dezvoltare a copiilor de la naştere până la 7 ani, acestea reprezentând aşteptările privind ceea ce ar trebui să ştie să poată să facă la această vârstă. În cadrul acestui ghid ve-ţi găsi şi standartele profesionale naţionale ale cadrelor didactice din instituţiile de educare timpurie. Standartele profesionale reprezentând pentru cadrele didactice un sistem de referinţă în evaluarea propriilor lor competenţe. 



Vă aşteptăm la CENTRUL ACADEMIC EMINESCU să consultaţi aceste ghiduri, care vă vor ajuta să fiţi alături de copilul dumnevoastră!