Pagini

vineri, 23 august 2013

Lectura, iată învăţătura cea mai bună

Redescoperă, împreună cu cartea "Poveşti cu tâlc pentru copii isteţi" (după Esop), frumoasele poveşti de odinioară. Ingenios prezentate şi splendid ilustrate, neuitatele istorii te vor ajuta să înveţi lucruri esenţiale despre viaţă.

Leul, cocoşul şi măgarul

Într-o dimineaţă frumoasă, un măgar şi un cocoş se plimbau pe la  marginea pădurii. Leul, care trăia într-un desiş din apropiere, îi auzi vorbind când trecuse pe lângă el. Ieşi din peştera  lui, foarte mulţumit că mâcarea îi venise atât de aproape de casă, şi porni spre ei. Cocoşul îl văzu venind, îi ghici intenţiile şi începu să cânte cât putea de tare. Se spune că leul nu poate suferi cântatul cocoşului, de aceea o luă la fugă. Măgarul, care până atunci stătuse înlemnit de frică, deveni dintr-odată curajos. Era foarte uimit cu un biet cocoş fusese în stare să sperie leul cel puternic şi, fără a se gândi prea mult, o porni  în galop după leu şi începu să-l hăituiască. Dar nu i-a fost dat măgarului prost să alerge mult, căci leul s-a oprit din fugă, s-a oprit şi l-a rupt în bucăţi.
MORALA: O prea mare încredere în forţele proprii ne poate pune în pericol. 
Ca să aflaţi ce s-a mai întâmplat şi cu alte animale, veni-ţi la biblioteca Centrului Eminescu şi citiţi cartea în întregime. 
Vă aşteptăm cu drag!
V. Sîrbu, şef oficiu

joi, 15 august 2013

Colecţia "Păcală şi Tândală"

Colecţia Centrului Academic Eminescu s-a îmbogăţit cu o nouă colecţie de cărţi, “Păcală şi Tândală” şase la număr, dedicate copiilor, apărute sub egida editurii Silvius Libris . Colecţia prezintă un şir de snoave populare culese şi repovestite  de către scriitoarea pentru copii Silvia Ursache, şi ingenios ilustrate de către Alexei Gurschii , astfel încît te fac să pătrunzi în lumea haioasă a celor doi năstruşnici.
         Primul volum “Întâmplări cu Păcală şi Tândală” , cuprinde  unsprezece întîmplări amuzante din viaţa celor două personaje: Păcală - om cinstit, Păcală şi boierul, Păcală şi oile, Păcală- argat la boier, Păcală şi Tândală fac popas, E mai bine să furi de la prieteni, Păcală şi luntraşul Tândală, Păcală şi popa, Tândală la vînătoare, Numele lui Tândală şi Sacul lui Păcală          Haideţi să vedem ce năzdrăvănii a mai întreprins Păcală: „Păcală- om cinstit”
          Odată Păcală se tocmisr să slujească la boier.Văzîndu-l boierul harnic la treburi, îl cheamă într-o bună zi şi-l întreabă:
-         Măi Păcală, tu eşti om cinstit?
-         Cinstit, cucoane!
-         Dar dacă s-ar întîmpla ca eu să-mi pierd punga mea cu galbeni şi tu s-o găseşti, ce-ai face cu ea?
-         M-aş face şi eu boier cucoane!
Cu celelalte întămplări cu Păcală şi Tândală, puteţi face cunoştinţă citind întreaga carte!
Vă dorim lectura plăcută!!!

Fărîmă Marcela

luni, 12 august 2013

În lumea cărţilor la Centrul Eminescu

Biblioteca nu are vacanţă... de acest lucru s-au convins toţi cei care au venit şi continuă să vină la biblioteca Centrului Eminescu în perioada estivală pentru a combina utilul cu plăcutul. Pentru majoritatea elevilor important este să lectureze din listele lor de literatură obligatorie. Accesul liber la raft a permis utilizatorilor să descopere un autor impresionant sau o noutate editorială, pe care o adaugă cu pasiune pe listele lor. Deseori elevii solicită ajutorul bibliotecarului pentru ca acesta să-i ajute în alegerea unei cărţi. 
Bineînţeles că cei mai activi cititori sunt copiii, dar aceştea nu uită să-şi aducă şi părinţii în lumea binevoitoare a bibliotecii, pentru ca să-şi petreacă timpul împreună savurînd plăcerea lecturii.

Vă propunem cîteva secvenţe foto din perioada estivală cu cititorii noştri...


V. Sîrbu, şef oficiu

marți, 6 august 2013

Ana Blandiana „In bibliotecă”


Ce spaima, ce emotii, ce scandal!
Am descoperit printe carti un şoricel intelectual !


Ca să nu para că are gusturi prea ciudate, 
A mancat, la inceput, cartea de bucate.

Apoi, ca sa nu m
ă sperie prea tare,
Catva timp a
înfulecat numai dicţionare.

Si-a dus ipocrizia at
ât de departe,
Încât a jurat să nu se mai atingă de nici o carte.


Dar n-a rezista
t mai mult de o zi
Şi a început poezii a ronţăi.

Ba, pentru c
ă îl tentează drumul spre glorie,
A
înghiţit şi câteva cărţi de istorie.

Era clar ca nu m
ă puteam aştepta ca o zevzeacă
Să-mi mestece întrega bibliotecă.



joi, 1 august 2013

Ileana cea şireată de Ioan Slavici

A fost odinioară un împărat care avea trei fete, dintre care cea mai mare era frumoasă, cea mijlocie și mai frumoasă, iar cea mai tânără, Ileana, atâta de frumoasă încât și Sfântul Soare se oprea în cale ca s-o vadă și să se desfăteze de frumusețea ei.
Într-o zi împăratul primi carte și veste de la vecinul său împărat mare și puternic, cum că, iaca, nu e bine, și are să se bată cu dânsul pentru o mare pricină împărătească. Împăratul se puse la sfat cu bătrânii țării și, când văzură cum că nu e încotro, porunci voinicilor să încalece pe armăsari, să-și apuce armele și să se pregătească de bătaia cea grozavă ce-avea să se facă și să fie.
Mai înainte de a încăleca și el însuși, împăratul chemă pe fiicele sale la șine, le grăi vorbe blânde și părintești și dete apoi la fiecare câte o floare frumoasă, câte o păsărică veselă și câte un măr fraged.
- A cărei floare se va vesteji, a cărei păsărică se va întrista și al cărei măr va putrezi, despre aceea voi ști că nu și-a păzit credința, grăi împăratul cel înțelept.
Încălecă apoi pe cal, zise "sănătate bună" și porni cu voinicii săi în calea cea mare.