vineri, 19 decembrie 2014

Colind de Crăciun de Charles Dickens

Arhivel, elful care se ocupă de biblioteca lui Moş Crăciun, colecţionează toate cărţile despre  sărbătorile Crăciunului.  Are rafturi  întregi numai cu astfel de volume. Unele cărţi au devenit atât de îndrăgite de oameni încât au devenit clasice.  Vă propunem povestea
lui Charles Dickens "Colind de Crăciun":

      Cartea a apărut pentru prima dată în decembrie 1843 şi, în nici trei zile, s-au vândut
toate exemplarele.
Această poveste a fost publicată de atunci în nenumărate ori şi a fost adaptată la scenarii de film, şi piese de teatru. Acţiunea are loc într-o seară de Ajun, iar principalul personaj este Ebenezer Scrooge, un om de afaceri meschin şi zgârcit.  Scrooge ura Crăciunul şi nici nu dorea să audă de aşa ceva. Atunci când nepotul său Fred, a venit să-l invite să petreacă Crăciunul împreună, Scrooge furios nevoie -mare, şi-a alungat propria rudă! În acea noapte, chiar de Ajun, pe afaceristul cel hain l-au vizitat trei spirite. Spiritul Trecutului l-a transportat în vremuri de demult şi l-a făcut pe Scrooge să retrăiască întâmplări mai triste sau mai vesele din copilăria lui. Zgârciobul a început să înţeleagă cum a devenit aşa de rău şi de ursuz. A apărut apoi spiritul Prezentului , care i-a arătat cum Bob Cratchit, contabilul sărac al lui Scrooge, îşi petrece Crăciunul împreună cu familia sa. N-au aproape nimic de mâncare în casă şi micul Tim, băieţelul lui Bob,  este foarte bolnav. Scrooge se îngrozeşte de ceea ce vede, dar nu are prea mult timp de stat pe gânduri, căci apare al treilea şi ultimul spirit: Spiritul Viitorului. Acesta îi arată din nou casa contabilului, care petrece Crăciunul, de data aceasta fără micuţul Tim. Apoi Scorge a asistat la propria înmormântare. Nimeni nu era trist, iar pe piatra lui scria "zgârciob bătrân", sau mă rog: "Aici se odihneşte un om zgârcit".
A doua zi de dimineaţă Scrooge ştia ce are de făcut: a dat fuga la măcelărie şi i-a trimis micului Tim un curcan mare, umplut. De asemenea, s-a asigurat că băieţelul primeşte medicamente foarte scumpe. Ebenezer Scrooge le-a dat bani săracilor, şi s-a hotărât să- şi schimbe viaţa. În acea seară, Scrooge a petrecut Crăciunul,prima dată după mulţi ani,  într-o atmosferă veselă alături de nepotul său Fred.


Dragi cititori, vă invităm la Centrul Academic Eminescu să citiţi această minunată poveste, care vă duce în atmosfera caldă şi veselă a Crăciunului.

Mitul Modern al lui Moş Crăciun

Sfântul Nicolai
Dacă în antichitate, Crăciun era cunoscut şi venerat la geto - daci ca fiind un zeu solar atotputernic, echivalentul zeului roman Saturn şi al zeului iranian Mithra, creştinismul suprapune peste această imagine o nouă legendă care ţine să anihileze perspectiva, imagistică păgână. Ursuzul cioban Crăciun refuză să o primească  în bogatele case pe Fecioara Maria , dar miloasa, soţia acestuia, Crăciuneasa o adăposteşte , în staul  şi o ajută să nască.  Auzind de aceasta, Crăciun îşi  pedepseşte violent nevasta, tăiendu-i mâinile din coate, dar Maica Domnului săvârşeşte o minune, lipindu-i-le la loc: Convins că în grajdul său s-a născut Mântuitorul lumii, Crăciun se căieşte amarnic şi împarte toată averea  copiilor săraci, aceasta fiind în accepţiunea  creştină , originea minunatelor daruri de Crăciun.
Până în secolul al XIX - lea, Moş Crăciun era considerat un personaj terifiant, care sperie şi ameninţă copiii. În America, moştul  era imaginat ca un personaj sălbatic care venea tocmai din  inima pădurii, îmbrăcat în costum se vânător , călătorind într-o sanie trasă de reni. În Germania, Moş Crăciun sau Weinachtsman era un bătrân care obişnuia să-i pedepsească  pe copiii obraznici, aducând părinţilor în dar nuele de mesteacăn.  În Australia, Moşul era mereu însoţit de un monstru cu păr bogat, cu coartne, limbă roşie şi ochi înspăimântători, cunoscut cu numele de Krampus. În Anglia, Father Christmas sau Old Chrismas era reprezentat de un bătrânel care purta un vas cu băutură  cu care toasta în Ajun de Anul Nou şi în noaptea Bobotezei. În Franţa, Pere Noel acea aceeaşi  reputaţie terifiantă, malefică fiind prezentat ca un călugăr nemilos care îi pedepsea crunt şi bătea copii neascultători.
Imaginea lui Moş Crăciun
creată de Thomas Nast
Personaj secundar, moşul cu obraji bucălaţi cu plete ninse, jovial, cumsecade şi atât de iubit de cei mici, îmbrăcat în costum de culoare roşie, cu garnitură de blăniţă albă la poale şi mâineci, cu o bonetă catifelată, cu centură solidă şi cizme uriaşe, ca un pitic din poveste, care vine tocmai din Laponia sau din Finlanda, într-o sanie trasă de 8 reni (Rudolph, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Prancer şi Vixen), cu sacul plin de daruri care intră în casă pe coş, pentru  a pune în jurul bradului daruri pentru copiii cuminţi, a devenit personajul principal al Ajunului Crăciunului, aproape în întreaga lume.
Atât etimologic - cuvântul Santa Claus reprezintă receptarea  fonetică a numelui propriu olandez  Sant Nikolaas sau danez  Sinterklaas  -, cât şi conceptual, Santa Claus  este construit pe marginea Sfântului Nicolae, patronul copiilor.
Imaginea lui Moş Crăciun
creată de Haddon Sundblom
Moş Crăciun, personaj care fascinează an de an o lume întreagă, creaţia personalizată a nemţilor şi americanilor, reprezintă o imagine feerică, de basm, creată cu scopuri  estetice, sensibilizatoare, dar nu în ultimul rând şi comerciale.
Imaginea lui Moş Crăciun (Santa Claus) a fost creată de Thomas Nast, cunoscut ilustrator şi caricaturist care a creat simbolul  măgaruli şi al elefantului  pentru  a descrie partidul  democratic şi republican  din America.  Nast la imaginat pe Santa Claus  ca un bătrânel mic şi gras îmbrăcat într-o tunică roşie îmblănită la mâineci şi la poale, încins cu o centură lată de piele, pornind de la o serie de amintiri care l-au emoţionat şi i-au marcat profund copilăria.
Însă figura lui Santa Claus, cea pe care o cunoaştem azi, este creaţia artistului  Haddon Sundblom, care în anul 1931,  inspirându-se din imaginea lui Nast, realizează o reclamă pentru gigantica Companie Coca - Cola, al cărui protagonist este Santa Claus, simbol universal al moşului vesel, darnic cu barbă mare şi albă.
                                                                                                                                                                   

Sursa: Hucai, Alina. Varte de Crăciun/ Alina Hucai. - Iaşi: Sedcom Libris, 2006. - 296 p. 



luni, 15 decembrie 2014

Colecţia Pomilor de Crăciun

E luna decembrie, dar soarele încă ne mai bucură cu razele sale luminoase. Echipa Centrului Eminescu, sub îndemnul acestei zile frumoase, continuă cu spor lucrul la colecţia de Brăduţi de Crăciun, alături de cititoarele noastre fidele: Doloton Marina şi Ciobanu Felicia. Fetele, au venit cu plăcere să ne ajute să finisăm lucrul la cel mai mare brăduţ, realizat din conuri de hârtie. Cititoarele noastre au lăsat în colecţia Centrului şi proprii lor brăduţi, pentru care fapt le mulţumim!


Publicat: Pleşca Marcela

vineri, 12 decembrie 2014

Colecţia Pomilor de Crăciun

         Magia sărbătorilor de iarnă ne copleşeşte sufletul în fiecare Decembrie. Oamenii devin, mai buni, mai răbdători, mai luminoşi la chip dar în acelaşi timp şi mai agitaţi. Toţi ne dorim  casa noastră, oficiul în care lucrăm să fie înfrumuseţat cât mai frumos şi creativ. Nelipsit din casele noastre este Pomul de Crăciun un simbol al naşterii şi nemuririi, împodobit cu globuleţe, beteală, instalaţii luminoase. Echipa Centrului Eminescu, a depus mult efort ca să împodobim sala de lectură cât mai ingenios: cu clopoţei, globuleţe. Pe lângă tradiţionalul Pom de Crăciun, echipa Centrului, se mândreşte cu colecţia de brăduţi realizaţi prin diferite tehnici de lucru şi materiale: paete, hârtie de calc, carton, fatin,beteală, etc. Un aport deosebit în realizarea brăduţilor, au avut-o cititorii noştri, care şi-au folosit toată îndemânarea şi inventivitatea.
     Centrul Academic Internaţional Eminescu, invită toţi doritorii şi iubitorii de creaţie, la un master - class pentru confecţionarea Pomilor de Crăciun hand- made, împreună cu d-na Olesea.

Suntem în aşteptarea dumnevoastră, şi vă propunem câteva secvenţe din activitatea noastră:
 Publicat: Marcela P.

miercuri, 10 decembrie 2014

Pomul de Crăciun - simbol al sărbătorilor de iarnă

    Suntem în preajma sărbătorilor, toţi sunt agitaţi din cauza pregătirilor. Pomul de Crăciun este nelipsit din casele noastre , deoarece este principalul simbol care ne crează atmosfera de sărbătoare. De curând am fost în vizită la grădiniţa nr. 40, grupa 3 - medie, şi am observat că copiii nu au  un Brad de Crăciun ca să  le înfrumuseţeze grupa. Echipa Centrului Eminescu, a decis să le facă o surpriză micuţilor şi le-am pregătit materiale necesare pentru a decora un brăduţ din hârtie pentru fiecare. Mai întâi de toate le-am citit legenda Pomului de Crăciun, de unde copiii au aflat că tradiţia se trage încă din antichitate. Apoi am purces la lucru, am repartizat fiecărui copil câte un con de culoare verde, fundiţe, globuleţe, şi  sclipici. Fiecare copilaş, şi-a decorat propriul brăduţ, după propria creativitate şi imaginaţie. Micuţii au rămas mulţumiţi de rezultatul activităţii, şi s-au bucurat foarte mult că fiecare îşi are propriul Pom de Crăciun. A fost o zi frumoasă, deşi ploaia de afară nu mai conteneşte, rămânem în aşteptarea primilor fulgi de nea. 
Marcela P.


marți, 9 decembrie 2014

ORA POVEŞTILOR, la grădiniţă

O zi bacoveniană, cu o ploiţă măruntă şi rece. Echipa CAIE, a hotărât să desfăşoare programul ORA POVEŞTILOR alături de micuţii de la Grădiniţa nr. 40, grupa a III -a medie. Deoarece iarna deja şi-a intrat în drepturi, am citit copiilor povestea Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen. Copii au ascultat cu atenţie şi au fost atenţi la subiectul poveştii. Alături de aceşti copilaşi ne-am încălzit sufletele cu zâmbete şi bună dispoziţie.
Design: Pleşca Marcela

Sărbătoarea Crăciunului în lume!


Moş Crăciun ajunge aproape peste tot în lume. Dar există şi locuri unde Moş Crăciun nu trebuie să facă mai nimic pentru că se ocupă alţii de împărţirea cadourilor. Iar în anumite ţări, Moşul vine doar la copii 
care cred în el.

Olanda şi Belgia
În Olanda şi Belgia există două sărbători importante pentru copii:
Sfântul Nicolae şi Crăciunul. Sfântul Nicolae vine la jumătatea lui noiembrie cu vaporul cu aburi, împreună cu sute de ajutoare, şi aduce multe cadouri. Dacă ajutoarele Sfântului Nicolae văd pe undeva un pantof gol, îl umple cu daruri micuţe, cu ciocolată sau cu alte dulciuri. Doar când Sfântul Nicolae se
întoarce în Spania, pe 6 decembrie, acolo unde locuieşte poate veni şi Moş Crăciun. În ziua de Crăciun, el aşează cadouri sub bradul împodobit.


Brazilia
În fiecare casă este un brad frumos împodobit, iar sub brad se găseşte o mică iesle cu Iisus;
o coroniţă din brad e agăţată de uşă şi Papai Noel (Moş Crăciun) vine în noaptea de 24 şi 25 decembrie, ca să aducă daruri. În Brazilia sărbătoarea Crăciunului seamănă foarte mult cu cea din Europa. Cu toate acestea există o diferenţă semnificativă: în Brazilia este vară! Acestă ţară se află în emisfera sudică, ceia ce înseamnă că acolo este vară când la noi este iarnă. Deci, când Papai Noel soseşte cu săniuţa lui în Brazilia nu este strop de zăpadă. Din fericire, Moşul poate să zboare cu săniuţa...

   

Ungaria
În Ungaria, Moş Crăciun are puţină treabă de făcut.
Acolo, Jezuska (micul Iisus) se ocupă de brad şi de cadouri. Când copiii nu sunt acasă, Jezuska  vine cu o zi înainte de Crăciun şi împodobeşte bradul. Şi când bradul este gata, pune şi cadourile sub el. Din fericire, Jezuska nu trebuie să facă totul singur, primeşte ajutor şi de la îngeraşi. Camera unde se află bradul rămâne închisă până când îngeraşii sună dintr-un clopoţel. Abia atunci copii au voie să deschidă uşa, ca să vadă bradul împodobit şi cadourile frumos ambalate. Acestea trebuie deschise chiar în seara de Ajun, când toată familia se strânge în jurul bradului.

 Irlanda şi Marea Britanie

În aceste ţări se întâmplă câteodată ca la uşă să bată chiar Moş Crăciun!
Atunci copii au surpriza să găsească un sac plin cu cadouri. Dar, cel mai adesea, Santa Claus (numit şi Father Christmas) vine pe nesimţite când toţi  cei din casă dorm. El aşează cadourile sub brad sau la capătul patului în care dorm copiii!
A doua zi, masa tradiţională de Crăciun începe pe la ora două. Aceasta este  compusă din curcan umplut, cartofi copţi, şuncă, varză de Bruxelles, un fel de piure din mazăre numit "mushy peas", cu sau fără gust de mentă, iar ca desert - prăjitura specială de Crăciun, budincă de prune, şarlotă caldă, trifle (cu fructe deasupra acoperită cu un strat de şarlotă) şi multe, multe bomboane.


Rusia
 Rusia e ţara unde, în secolulu trecut, Moş Crăciun nu trebuia să meargă.
Îi ţinea locul Ded Moroz (Moş Gerilă), care împărţea cadourile de Anul Nou împreună cu fiica lui Snegurocika. Ded Moroz seamănă mult cu Moş Crăciun. Îl cunoşti după barba lungă şi albă  şi după toiagul magic. Copiii îi trimit o scrisoare lui Ded Moroz, în care îi spun ce cadouri doresc. În ultima zi a anului cei mici, primesc cadourile. Acestea sunt aşezate sub bradul de Anul Nou. Copiii din Rusia nu au vacanţă de Crăciun, ci vacanţă de Anul Nou. În Rusia, Crăciunul se sărbătoreşte la 7 ianuarie.


Franţa
 Petit Papa Noel este un colind de Crăciun foarte popular în Franţa. Înseamnă Tăticule Moş Crăciun şi, desigur, este un cântec despre Moş Crăciun. Cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, copiii din Franţa îi scriu o scrisoare lui Pere Noel (Moş Crăciun). În acestă scrisoare îi scriu ce cadouri şi-ar dori ei să primească. Cei care încă  nu ştiu să scrie, pot să deseneze ceva. Poşta din Franţa are evident multă treabă, căci toate aceste scrisori trebuie să ajungă tocmai în Finlanda. Şi, apoi, toţi copiii aşteaptă cu înfrigurare până la 25 decembrie, când toate cadourile vor fi sub brad!

Africa de Sud
Crăciun cu zăpadă în Africa? În niciun caz! În Africa de sud este vară din noiembrie până în martie. Aşadar, de Crăciun e vreme numai bună de a ieşi în natură, la picnic sau la grătar. Sunt invitaţi  membrii familiei şi toţi prietenii apropiaţi, iar pe rotisor sfârâie bucăţi mari de carne. În Johannesburg, cel mai mare oraş din Africa de Sud, corurile bisericeşti cântă, în fiecare an, la lumina lumânărilor. În zonele unde Vader Kersfees (Moş Crăciun) nu ajunge, oamenii pun cadouri şi dulciuri în cutii de pantofi şi le împart copiilor săraci. Astfel, peste 30.000 copii săraci primesc daruri cu ocazia Crăciunului.

                                 

Statele Unite ale Americii
În a patra joi din  luna noiembrie se sărbătoreşte Ziua Recunoştinţei.
În această zi, americanii spun "mulţumesc" pentru toate lucrurile bune ce li sau întâmplat anul trecut. Ziua următoare încep pregătirile pentru Crăciun. În magazine, aceasta este cea mai aglomerată zi din tot anul: toată lumea vrea să cumpere un brad de Crăciun, felicitări, decoraţii şi alimentele pentru cina de Crăciun. Peste tot se aud colinde, iar aceasta îi place la nebunie lui Santa Claus (Moş Crăciun)! Câteodată, el se opreşte într-un mare magazin şi dă mâna cu copiii americani, strângând liste cu dorinţele acestora. Copiilor nu le rămâne decât să spere că Moşul le va umple ciorăpeii cu ceia ce şi-au dorit...



Germania, Austria şi Elveţia
Der Weihnachtsmann (Moş Crăciun) este cunoscut în Germania, Austria şi Elveţia, dar în multe zone cel care aduce cadouri este Das Chriskind. Acesta este un îngeraş cu aripioare albe, bucle aurii, cu o coroniţă pe cap şi îmbrăcat cu hăinuţă albă, decorată cu beteală aurie.În seara de 24 decembrie, imediat ce se întunecă, el pune cadouri sub brad, apoi aprinde lumânările, sună din clopoţel şi se face iar nevăzut. Das Chriskind are, în toate cele trei ţări pe care le-am enumerat, un oficiu poştal numai al lui, deschis în perioada Crăciunului. Copiii care îi trimit scrisori primesc şi un răspuns.


Spania
În Catalonia, în nord-estul Spaniei, sărbătoarea Crăciunului începe la 24 decembrie, cu dezvelirea lui Tio de Nadal, un trunchi de copac pe care e cioplită o faţă umană. În burta lui Tio găseşti ceva bun de împărţit la toată familia, cum ar fi bomboane, alune sau torro (desert specific din Catalonia). Apoi încep cele doisprezece zile ale Crăciunului. În Spania, Los Tres Rayes Magos (cei trei magi de la Răsărit) aduc pe ascuns cadourile în noaptea dintre zilele 5 şi 6 ianuarie, iar cei mici le primesc abia în dimineaţa de 6 ianuarie. Dar cămilile acestora nu pot ajunge peste tot şi atunci Papa Noel (Moş Crăciun) duce darurile acolo unde nu ajung magii.


Estonia
Copiii din Estonia au mare noroc. Ei au voie să-şi pregătească pantofii pentru cadouri aproape toată perioada de la începutul Adventului (postul Crăciunului) până la Crăciun. Ei îşi pun pantofii la fereastră, astfel încât ajutoarele lui Jouluvana (Moş Crăciun) să poată pune câte ceva în ei. Elfii, se furişează deseori pe la fereastră, ca să vadă cât de cuminţi sunt copiii. În noaptea de Crăciun, Moşul vine să aducă daruri pentru toată lumea. El bate la uşă şi lasă cadourile chiar la intrare sau intră în casă ca să asculte cum cântă copiii sau recită poezioare.



Australia şi Noua Zeelandă
Pentru că se află în emisfera sudică, Australia şi Noua Zeelandă sărbătoresc şi ele Crăciunul vara, ca şi Brazilia şi Africa de Sud. De fapt, acolo Crăciunul pică exact în mijlocul vacanţei de vară! Deci nu e prea tentant să petreci Crăciunul în casă! Cina de Crăciun, este de fapt un grătar în grădină. Ştiaţi că Santa Claus (Moş Crăciun) împarte cadourile mai întâi în Noua Zeelandă? Fiind cea mai estică ţară de pe glob, Noua Zeelandă este prima care se bucură de sosirea Anului Nou sau de răsăritul soarelui. Când copiii de acolo îşi deschid cadourile în dimineaţa zilei de 25 decembrie, oamenii celorlalte ţări încă mai dorm.


India
Cei mai mulţi locuitori ai Indiei sunt hinduşi.
Hinduşii nu au un singur Dumnezeu, precum creştinii, ci sute. Ei nu aşează o iesle sub brad şi nici nu se duc la biserică de Crăciun. În prima zi de Crăciun, în India toată lumea are zi liberă, dar alte sărbători sunt mult mai importante, cum ar fi Deepavali (Sărbătoarea luminilor) sau Anul Nou. Moş Crăciun numit de indieni Santa Claus, vine în seara de Crăciun, ca să aducă cadouri tuturor celor care au un brad împodobit. Brazii de Crăciun din India sunt aproape mereu din plastic, pentru că acolo nu cresc brazi naturali!

luni, 8 decembrie 2014

Povestea globulețelor

Se pare că iarna aceasta vine cu multe surprize pentru voi, dragi copii, cititori ai bibliotecii CAIE. 
E luni, e o zi cam posomorâtă și e frig, o zi bună de citit povești, legende... Cu toții iubim să împodobim brăduțul de Craciun, când vin sărbătorile de iarnă, dar nu cu toții știm povestea globulețelor... Vă propun să cunoașteți minunata poveste a globulețelor... Lectură plăcută!

A fost odată un meșter sticlar... Toatș ziua lucra în atelierul lui ca să îi poată hrăni pe cei doi copii: o fetiță și un băiat. Mama lor se prăpădise demult, iar meșterul încerca să-i crească așa cum știa că și-ar fi dorit ea. 
Copii erau cuminti si incercau si ei sa ajute cum puteau mai bine. Fata avea grija de casa, iar baiatul incerca sa deprinda mestesugul tatalui. 

Într-o bună zi băiatul s-a gândit să-i facă o surpriză părintelui său și a încercat să facă singur un vas. Dar oricât s-a străduit vasul nu a căpătat forma pe care și-o dorea, ci a rămas doar un balon de sticlă. De teamă să nu își supere tatăl băiatul i-a pus o mică agățătoare de sârmă și i l-a dăruit surioarei să se joace cu el. 

Fetița moștenise de la mama sa talentul de a picta, așa că în serile lungi de iarnă, stând în fața focului, a pictat micul balon de sticlă. Peste agățătoarea de sârmă a pus o delicată panglică roz luată de pe o rochiță veche. 

Când l-a terminat a dat fuga să-l arate tatălui ei. Tocmai atunci la ușa atelierului se oprise un alai mare și strălucitor. Chiar împăratul și împărăteasa țării veniseră să vadă sticlăria făcută de meșter, despre a cărei frumusețe se dusese vestea. 

Emotionată fetița s-a pitit după bradul ce străjuia intrarea. De teamă să nu spargă micul balon pictat l-a strecurat între crengile bradului. 

Cand să treacă pragul, împărăteasa și-a aruncat ochii spre brăduț și s-a oprit exclamând: 

- Ce-i minunăția asta?! 

A întins mâna să-l ia, dar fetița îl ținea strâns. Sfioasă a ieșit în fața împărătesei: 

- Este jucaria mea, înălțimea voastră! Fratele meu a facut-o și eu am pictat-o... 

După ce s-a gândit o clipă i-a întins micul balon împărătesei: 

- Dacă vă place așa de mult, vi-l dăruiesc. Mama mea, Dumnezeu s-o odihnească, spunea că atunci când îi faci cuiva o bucurie îngerii zâmbesc! 

Împărăteasa s-a aplecat și a sărutat, cu lacrimi în ochi, copila pe frunte. 

- Îti multumesc, fată frumoasă! Mama ta avea mare dreptate, dar nu pot să îți iau jucăria. Când am vazut-o în brăduț m-am gândit ca aș putea-o folosi să împodobesc bradul de Crăciun de la palat. Așa că am să vă rog să faceți cât de multe puteți până în Ajun, iar eu am să vă răsplătesc pe măsură. 

    Când au văzut invitații la marele bal cât de frumos era bradul împodobit cu micile baloane de sticlă pictată s-au grăbit cu toții să-i comande meșterului pentru anul și pentru anii următori. Pentru ca semănau cu globurile de cristal ale vrăjitorilor, dar erau mult mai mici toată lumea le-a spus: globulețe... 

    Așa că meșterul și copii lui nu au mai avut niciodată grija zilei de mâine, iar urmașii lor fac și astăzi globulețe și aduc culoare și strălucire multor brazi de Crăciun. 

Publicat: D.Ț.

joi, 4 decembrie 2014

În ajun de Moş Nicolae

      Primii fulgi de nea deja ne-au adus bucuria şi atmosfera sărbătorilor de iarnă, a căror
magie ne înconjoară încet încet. Se apropie ziua de 6 decembrie, zi în care mici şi mari îl aşteaptă cu sufletul la gură pe blajinul Moş Nicolae, care împarte dulciuri tuturor copiilor cuminţi.
Astăzi, în ajun de Sf. Nicolae, colectivul Centrului Academic Eminescu a hotărât să împartă bucuria acestei sărbători, copiilor de la grădiniţa nr. 40, grupa a II -a. D-na Olesea le-a povestit micuţilor legenda Sfântului Nicolae, originea şi semnificaţia sărbătorii. Copii au aflat că Moş Nicolae pune darurile sale în şosete sau ghetuţe, copiilor care sunt ascultători şi aduce câte o nueluşă celor care nu au fost cuminţi pe parcursul anului.

Am dorit ca să  aducem un pic de culoare activităţii de astăzi, şi am hotărât să confecţionăm cu copii, ciorăpei pentru fiecare, din hârtie, lipici şi sclipici. Copii au fost foarte entuziasmaţi, şi confecţionau cu dăruire şi inspiraţie aceste şosete - adevăraţi designeri vestimentari. La finele activităţii, fiecare micuţ şi-a personalizat lucrarea scriindu-şi numele pe ea. Colaboratorii Centrului, au pregătit o surpriză copiilor, le-am împărţit fiecăruia dulciuri din ciorapul Moşului Nicolae. Am imortalizat aceste momente de bucurie şi satisfacţie cu o poză de grup, pentru istoria Centrului Eminescu.
Publicat: Pleşca Marcela



CEL MAI MARE CIORAP DE CRĂCIUN DIN LUME!


miercuri, 3 decembrie 2014

Feeria iernii

(expoziţie de carte)

Dragi copii, iarna deja ne-a bătut la uşă şi se apropie frumoasele sărbători . Centrul Academic Eminescu, vă propune un şir de cărţulii, care includ: colinde, urături, cântece, poezii cu tematica iernii şi a sărbătrilor de iarnă pentru al întâmpina frumos  pe mult aşteptatul Moş Crăciun.
Vă aşteptăm, să studiaţi aceste cărţi şi multe alte, care le puteţi găsi la biblioteca noastră. 


marți, 2 decembrie 2014

Povestea darurilor împărţite de Moş Nicolae



Povestea darurilor împărţite de pe furiş de Moş Nicolae începe cu mii de ani în urmă. Tradiţia spune că însuşi Sfântul Nicoale a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le în dar noaptea, fără a fi văzut, daruri de zestre. Casa în care locuiau cele trei fete sărmane era una sărăcăcioasă, tatăl acestora plănuind  să le vândă pentru a scăpa de lipsuri. Sfântul Nicolae a auzit  nenorocirea fetelor şi a familiei, care se petrecea nu departe de locuinţa sa, şi astfel le-a ajutat noaptea pe furiş, aruncând  pe geam în camera fetei celei mari, gata de măritiş,  o pungă cu galbeni.  Povestea s-a repetat  şi când  a venit vremea  de măritiş pentru cea de a doua fată. Însă când a venit vremea şi celei de a treia, tata lor a stat de pază să afle cine este acela care face atât mult bine fetelor lui. În noaptea cu pricina, când tatăl se stădea la pândă, Nicolae  s-a urcat pe casă şi a dat drumul pe horn unei punguliţe cu galbeni, care a ajund drept într-o şosetă pusă la uscat.Când tatăl fetelor a văzut minunea, a fost rugat de Nicolae să păstreze secretul, dar desigur acesta nu a putut fi ţinut.De atunci şi până azi, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, semenii şi oamenii dragi în special copiii primesc daruri de la Moş Nicolae, care spre deosebire de Moş Crăciun nu se arată niciodată.

luni, 1 decembrie 2014

Broaştele cer un rege


  • după o fabulă  de La Fontaine

Într-o bună zi, Broaştelede pe o baltă mare se adunară la sfat.
- Pentru liniştea bălţii, începu o Broască înţeleaptă, ar trebui să ne alegem un rege. El ne-ar cârmui, ar face dreaptă judecată între pricini şi ne-ar învăţa respectul! Ce spuneţi?
- Aşa e, încuviinţă alta. Sunt de acord cu tine. Dar pe cine să alegem?
- Să trimitem mesageri la Zeus, propuse o alta. Cu siguranţă că el, în înţelepciunea lui, ne va putea da cel mai bun rege pentru noi.
Propunerea fu acceptată de către toată adunarea.
La puţine zile după aceea, tatăl zeilor lăsă să cadă în baltă un mic băţ. Pleosc! Broaştele se speriară un pic. Văzând însă că băţul nu le face niciun rău, începură să râdă de un rege aşa de netot şi neputincios.
- Zeus! orăcăiră atunci Broaştele. Noi vrem un rege adevărat, viteaz şi de neînvins!
Tatăl zeilor le auzi şi aruncă în baltă un şarpe-de-apă, care, iute ca fulgerul, începu să înghită toate Broaştele ce se aflau în calea sa.
Broaştele începură să se vaite şi să-l roage pe Zeus să le scape de un rege aşa de rău.
- N-aţi ştiut să apreciaţi un rege bun, le răspunse zeul, acum descurcaţi-vă cu unul rău!
Sper că veţi înţelege mesajul pe care am vrut să vi-l transmit prin intermediul acestei fabule.                                                             Lectură plăcută ! 
Vă aşteptăm la bibliotecă, la Centrul Academic Internaţional Eminescu.
Publicat: D. Ţ.